Saltdal kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Saltdal kystlag i Saltdal kommune i Nordland ble opprettet i 2008. Laget er medlem av Forbundet KYSTEN og har 43 medlemmer. Ove Norvald Andreassen leder kystlaget.

M/K Kjetil

Saltdal kystlag har overtatt M/K «Kjetil». Kutteren «Kjetil» ble bygget som fiskebåt i Rognan i 1959 av John Lieng. Den er representant for en av de siste kuttertypene, og er erklært verneverdig.

Kjetil er ikke ombygd og har sitt opprinnelige skrog, kappe og styrehus. Styrehuset er restaurert. Lugaren har tradisjonell innredning med køyeplass til seks personer, og varmes opp med oljeovn.

Tidligere bruk

Tidligere eier Per Fredheim forteller at de drev både fjordfiske og bankfiske (Vesterålsbankene). Linefiske vinter og vår, snurrevad sommer og høst. -Vi var heldig med fisket de årene vi hadde Kjetil. Navnet var Kværnbøen, oppkalt etter en grunne med stake ved Gisløy der båten hadde hjemhavn. Det var en meget god båt, og rederiet gjorde gode penger på juksa, garnfiske og snurrevad.

I 1986 overtok Arvid Johansen fra Bjerkvik båten, og oppkalte den etter sønnen. Han drev rekefiske på Finnmark til desember 1990.

Kilder