Rognan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Rognan i 1958. Under en storbrann i 1979 gikk seksten hus i sentrum tapt, noe som førte til at sentrum i dag har et annet preg.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket
Det har blitt bygd båter på Rognan gjennom minst tusen år, og da dette bildet ble tatt i 1940-åra var det fortsatt stor aktivitet.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Rognan (lule- og pitesamisk Rågno, sørsamisk Råggno) er et tettsted og administrasjonssenteret i Saltdal kommune. Det bor drøyt 2500 mennesker der (2016). Sentrumsområdet har blitt herja av to store branner, i 1914 og i 1979. Dagens sentrum ble nyinnvia i 1986 etter gjenoppbygging.

Rognan stasjon, som ble åpna i 1958, er stoppested for Nordlandsbanen. E6 går forbi rett utafor sentrum.

Av industri i Rognan kan særlig nevnes treforedling, produksjon avbioplasposer og kabelfabrikken Nexans. Tidligere var det også verftsindustri, men denne gikk konkurs i 2006. Det er svært gamle tradisjoner for båtbygging i Rognan, og Saltdal kystlag arbeider med å ta vare på disse tradisjonen og noen av fartøyene.

Rognan har også en del handelsvirksomhet. Rognan vinmonopol ble etablert i 2003.

Rett øst for tettstedet ligger Saltdal museum. Ved siden av dette ligger Blodveimuseet, med minner fra bygginga av Blodveien under andre verdenskrig. 1637 jugoslaviske krigsfanger som omkom i området er gravlagt på Botn krigskirkegård omkring fem kilometer øst for Rognan. Der finner man også en tysk krigskirkegård med 4370 falne tyske soldater.

TV2 sendte høsten 2006 realityserien Alt for Rognan, der konseptet var at ti menn fra Rognan skulle sette opp en revy på Chat Noir i Oslo i løpet av bare noen få måneder. Det endte med storsuksess. Etter at revyen var ferdigspilt på Chat Noir ble det norgesturné, og det ble også satt opp en ny forestilling med Rognankompaniet på Chat Noir i 2007. Totalt ble det 289 forestillinger med rundt 130 000 besøkende.

Galleri

Litteratur og kilder