Sandøya historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sandøya historielag hører til Sandøya i Tvedestrand kommune, og ble stiftet ved årsskiftet 2000/2001. Formålet er «å verne om og ta vare på historie og kulturminne på Sandøya, redde muntlig tradisjon om liv og arbeid i eldre tid, og spre kunnskap om øyas fortid». Historielaget utgir årsskriftet Sandøytårnet.'

I 2019 hadde laget 97 medlemmer.

Aktiviteter

Hovedaktiviteten til laget er å samle stoff og skrive artikler til årsskriftet Sandøytårnet, som slippes på årsmøtet, der det i tillegg til årsmøtesaker også er et historisk foredrag.

Laget har begynt å bygge opp en fotodatabase i samarbeid med Tvedestrand folkebibliotek.

Høsten 2017 fikk laget besøk av professor Gjert Kristoffersen ved Universitetet i Bergen. Han tok opptak av fem dialoger på det som ennå finnes av lokal dialekt på øya, til bruk for forskning og formidling. Laget har også funnet fram til gamle NRK-opptak som har gitt Kristoffersen ytterligere forskningsgrunnlag.

Historielaget har satt opp fire tavler med historisk informasjon om steder på Sandøya. Ei årlig øyvandring med tema lokalhistorie var tidligere i regi av historielaget, men inngår nå i et fellesarrangement på øya. Guiden er knyttet til historielaget.

Ledere

Lasse Trædal var leder fra oppstarten i 2001 til 2012, da Anne Rogstad Marcussen overtok.

Andre sentrale personer

Initiativtakere og styresammensetning de første årene: Egil Nylèn, Asbjørn Trondal, Erling Helmer Berntsen, Odd Steinar Thorsen og Lasse Trædal.

Jorunn Hareide har forfattet lagets eneste bokutgivelse, En folkeskole i havgapet.

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra laget, 2019 (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse).

Utgående lenker