Sandar Canning Co
Sandar Canning Co var en fiskehermetikkfabrikk i Sandefjord, som ble registrert 15. august 1931. Disponent for aksjeselskapet var Kragerø-mannen Olaf Sandaas, som hadde eid og drevet flere hermetikkfabrikker andre steder i landet.
De andre i fabrikkens styre var konditor Ivar Halvorsen og direktør Johan Mørk.[1] De to hadde også sittet i styret for Sandefjord Preserving Co., som ble etablert i juli 1929[2] og likvidert i januar 1931[3].
I følge Sandefjords Blad startet Sandar Canning Co. virksomheten allerede våren 1931.[4] Fabrikken lå på Hasle i Sandefjord og kunne pakke 1500 kasser i uka.
At Sandefjord fikk sin første hermetikkfabrikk, var en stor nyhet i distriktet, og planene var store.
De skulle drive med nedlagte reker, sardiner (brisling) i olje og tomater, småmakrell (to slag), småsild, ansjos, apetittsild, smørgåssild, gaffelbiter, sardellringer i oliven, makrellfilet, sildefilet, sild i tomatsaus og i kraftsaus.
Rekene skulle være store og fine i Sandefjord. Båtene kommer fullastede inn på ettermiddagen ca. kl 14-16, og rekene kan komme i boks samme dag, noe som er en stor fordel.
Sandefjord er også "hvalbyen", men at hvalkjøttet kunne legges hermetisk og brukes som pelsdyrfor var en nyhet. Dette stoffer inneholder foruten hvalkjøtt også forskjellige forstoffer. Stoffet er jod- og vitaminrikt. Det brukes nå (1931) her i landet forstoffer for ca. 2 millioner kroner, og det synes å være en fornuftig tanke som her har fått fast form i hermetikkbokser.[4]
Eventyret varte imidlertid ikke lenge. Allerede 13. desember 1932 ble det avholdt tvangsauksjon hos Sandar Canning Co over tre kasser med tomatpure på Haslevoll.[5]
På påskeaften samme år hadde det blitt stjålet en kasse med 100 esker hermetisk småmakrell fra lageret til Sandar Canning Co.[6] Og på sommeren var firmaet bortleid i brislingsesongen til Einar Hausvik & Co, Bergen.
Olaf Sandaas hadde i årene etter at Sandar Canning Co ble nedlagt mange engasjementer og firmaer gående på hele Østlandet.
Fotnoter
- ↑ Handelsregistre for Kongeriket Norge. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Handelsregistre for Kongeriket Norge. 1929. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Handelsregistre for Kongeriket Norge. 1931. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ 4,0 4,1 Sandefjords Blad, 2. september 1931. (Ikke digitalisert pr. 14. mai 2024).
- ↑ Sandefjords Blad 1932.11.28. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Sandefjords Blad 1932.03.29. Digital versjon på Nettbiblioteket.
Artikkelen inngår i Sandefjord Lokalhistoriske Senters prosjekt på Lokalhistoriewiki. Wikiens brukere kan fritt redigere og utvide artiklene. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |