Sannesveien (Drangedal)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Sannesveien på Straume.
Foto: Roy Olsen (2022).

Sannesveien i Drangedal kommune går fra Drangedalsveien i Straumekrysset på Straume til kommunegrensa mot Skien på Sannes der den møter Gisholtvegen. Den er 19,3 kilometer lang og er en del av fylkesvei 356.

Veien har navn etter Sannesgrenda og navnet Sannesveien ble stadfestet av kommunestyret i 2015. Endelig bekreftelse ble gjort av Klagenemnda for stedsnavnsaker i 2021 etter en langvarig navnestrid.

Navnestrid

Veinavnet har vært skrevet «Sannesveien» helt siden planleggingen av veien startet på slutten av 1920-tallet. Da man i forbindelse med den store veinavndåpen i 2015 ville gjøre et offentlig vedtak og stadfeste navnet Sannesveien, satte Kartverket ned foten. De ville endre skrivemåten til Sandnesveien! I en kunngjøring fra Kartverket het det at Kartverket viser til stedsnavntjenestens tilrådninger. Sandnes er tilrådd i samsvar med navnets opphav (sand + nes) og norsk rettskrivning. Dette førte til mange protester, men også Klagenemnda for stedsnavnsaker var urokkelig i sitt vedtak i 2019.

Med bakgrunn i en artikkel i Drangedalsposten om kommunens fortsatte bruk av skrivemåten Sannesveien, og ikke Sandnesveien som vedtatt, skrev Språkrådet i en e-post at Kommunen har plikt til å bruke vedtatte skrivemåter vedtatt av Klagenemnda for stedsnavnsaker.

Ingeniør Nils Petter Sætre som jobbet med navnesaker i kommunen, uttalte til avisa: «Kommunestyret har tidligere vedtatt at skrivemåten skal være Sannesveien, og inntil nytt vedtak er gjort, vil Sannesveien bli brukt. Vi vil sitte på gjerdet og vente på hva den nye stedsnavnloven, som har vært ute på høring, vil si når denne trer i kraft».

Til tross for at saken hadde vært gjennom tre høringsrunder tidligere, og konklusjonen var Sandnes alle gangene, ble den, på grunn av en ny klage, tatt opp en siste gang i klagenemnda i 2021. Denne gangen ble skrivemåten vedtatt til Sannes!

Kjelder

  • Kartverket, norgeskart.no
  • Drangedalsposten: Diverse artikler og notiser om navnestriden


Koordinater: 59.04630° N 9.12736° Ø