Saude Bruk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Saude Bruk arkiv
Arkivinstitusjon: Evju Bygdetun
Arkiv-id: EBK-P-103
Fylke: Vestfold og Telemark
Kommune: Midt-Telemark
Stad: Kolahuset
Digitalt innhald: Arkivkatalogen

Saude Bruk var et møllebruk i Sauherad i Telemark som var i drift til 1955. På slutten av 1800-tallet var det mølle på stedet helt nede ved elvebredden. Det ble da bygd en demning lenger oppe i bekken med vassrenne ned til et skovlehjul.

Rundt 1910 var det to investorer som la penger i en stor utbygging av bruket. Damanlegget ble utvidet og forsterket, og nytt lukekammer ble bygd. Derfra ble det lagt rør av jern på 60 cm i diameter de ca 200 metrene ned til mølla. I ”kjelleren” var der en turbin som ga kraft til et stort drivhjul. Dette hadde en diameter på 2,5 meter. Derfra igjen ble krafta overført via reimdrift til mølledrifta. En regulator sørget for å holde jamn fart – og krafta nede på 50-60 hk.

Møllehuset var i tre etasjer, i tillegg til ”kjelleren”. Mølla hadde stor kapasitet, opptil 30 000 kg pr måned, og produserte flere sorter, fra grovt til finsiktet mel. Anlegget hadde eget elektrisitetsverk for å skaffe lys til eget bruk.

Olav T. Furuvald var møller og sagmester. Han sto på til mølla stoppet ut på 1950 tallet. Før Furuvald var det en "Ole Møller” som dreiv. Etter krigen, ca 1945-1950, var en som het Mørch også ansatt der som møller. Mølla var i drift fram til 1955.

Et sagbruk med kjerrat var kombinert med mølla beskrevet over. Bygningen er borte. Sagblad og kjerratkjetting er tilbake. Saga var et tilbygg i to etasjer i søndre enden av bygget. Det var en kantebenk og en sagbenk for bord og plank. Materialene ble kastet ut på østsida og stablet der. Tømmerstokkene ble lagt i elva i tekster og ble dratt opp på en kjerrat.

Kilder og litteratur

Denne artikkelen trenger kjelder.