Sem kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sem kirke utenfor Tønsberg, sett fra sørøst.
Foto: Kristian Hunskaar

Sem kirke i Tønsberg var en av fylkeskirkene i Viken, nevnt i Eldre Borgartings kristenrett fra første haldel av 1100-tallet. Den nåværende steinkirken kan være fra omtrent samme tid, men trolig sto det en kirke på stedet før steinkirken ble bygd. Sem kirke er viet til St. Olav. Kirken ligger ved Jarlsberg hovedgård, som egentlig het Sem og var en gammel kongsgård.

Sems prestegård lå nord for kirken. I Ulrik Frederik Gyldenløves tid som greve, mellom 1678 og 1683, ble imidlertid Sem prestegjeld (sognene Sem og Slagen) slått sammen med St. Laurentii kirkes sogn i Tønsberg. Sognepresten fikk da tilhold i St. Laurentii kirkes prestegård i Tønsberg, og prestegården på Sem ble lagt inn under Jarlsberg hovedgård. I 1739 ble Sem og Slagen atter utskilt som Sem prestegjeld. Kirken var for øvrig eid av grevene, senere stamhusbesitterne, på Jarlsberg inntil 4. november 1899, da den i henhold til kongelig resolusjon ble overdratt gratis til menigheten.

Kirkegård, gravminner og minnesmerker

Kirkegården lå opprinnelig rundt kirken, men denne ble nedlagt i 1844, og i stedet ble dagens kirkegård nord for veien anlagt. Langs kirkens sørvegg står ei gravplate til minne om sorenbirkeskriver Henrik Bull, død 1717. Nord for kirken står en bauta over eidsvollsmennene fra Jarlsberg grevskap, Herman Wedel Jarlsberg, Peder Anker og Ole Rasmussen Apenes. Bautaen ble reist 17. mai 1914. Anker er begravet på den gamle kirkegården.

Øst for kirken ligger familien Wedels gravkapell, hvis eldste del ble bygd i 1683. De siste av familien Wedel som er begravet der, er Herman Wedel Jarlsberg og hustru. Familiens nåværende gravplass er Gullkronen i Jarlsberg park.


Litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.29176° N 10.38605° Ø