Semsmoen (Øvre Eiker)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Semsmoen (Eiker))
Hopp til navigering Hopp til søk
Flyfoto av Semsmoen tidlig på 1960-tallet

Semsmoen er et tettbebygd boligområde mellom tettstedene Hokksund og Vestfossen i Øvre Eiker kommune. Dette var et område der det tidlig ble opprettet småbruk og boplasser. Størstedelen av området har tilhørt herregården Sem, men en del av Semsmoen ligger også på Lilleås, som var underbruk av Sem. Hele området har postadresse Hokksund, men er ikke definert som en del av Hokksund by. Området sogner til Røren skole, og det er i praksis ikke noe klart skille mellom Røren og Semsmoen, i og med at Røren ofte brukes om store deler av det området som opprinnelig har hatt navnet Semsmoen.

Det området som tradisjonelt kalles Semsmoen, avgrenses av Sem-gårdene i sørøst, området Bråtabakken under Haug prestegård i nordøst, og av gårdene Røren mot nordvest og Ås mot sørvest.

Ved opprettelsen av fastskoler på slutten av 1800-tallet kom Semsmoen i Røren skolekrets, og området sogner fortsatt til Røren skole på barnetrinnet (1.-7.klasse), mens ungdomstrinnet går på Hokksund ungdomsskole.

Semsmoen har egen nærbutikk i Ivar O. Haugen Dagligvare (medlem av Kiwi-kjeden), men er ellers et utpreget boligområde, uten industri eller annen næringsvirksomhet. Bebyggelsen omfatter både forhenværende småbruk fra 1800-tallet og villabebyggelse fra første halvdel av 1900-tallet, men størstedelen av bebyggelsen skriver seg fra perioden fra 1950 og fram til 1970-tallet. Idrettslaget Eiker/Kvikk har en sentral plass i lokalmiljøet.


Eiker Leksikons logo.jpeg Semsmoen (Øvre Eiker) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!