Setra vei (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Setra vei i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Setra vei i Holmenkollen i Bydel Vestre Aker i Oslo er en villavei som går mellom Holmenkollveien og Lillevannsveien. Den er tilstøtende til Ankerveien.

Veien fikk navn i 1917 etter Setra skog, skogsområdet mellom Holmenkollen og Ankerveien.

Den var opprinnelig blindvei som sluttet omkring der nr 20 ligger nå, men mot slutten av 1940-tallet ble den forlenget og koblet på Lillevannsveien, dette åpnet for at Setra vei ble en gjennomfartsvei for veinettet vest i Holmenkollåsen. Dette løste også problemet med at Lillevannsveien kun hadde hatt kapasitet for trafikk av mindre kjøretøy da den gikk i bru og med krapp sving over Holmenkollbanen ved Holmenkollen stasjon.

  • Nr. 16c: Holmenkollen dagsenter og boliger, et tilbud til voksne med psykisk utviklingshemming. Dette er en stor trebygning fra 1920-årene med galleritilbygg i betong, oppført for konsul Johannes Sejersted Bødtker. Galleribygget, som har overlysvinduer, ble bygget for hans store malerisamling. Eiendommen, med oppnavnet «Nasjonalgalleriet på Holmenkollen», ble solgt av Bødtkers enke til sitt nåværende bruksområde i 1964.

Kilder og referanser


Koordinater: 59.9586952° N 10.6651778° Ø