Sisselrot i Østfold
Sisselrot er spontan, flerårig, svært vanlig art med vid utbredelse i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Sisselrot er svært vanlig i 5x5 km-skalaen og svært vanlig i 1x1 km-skalaen med vid utbredelse i Østfold[1][2].
Økologi
Sissel vokser i berg, gjerne kalkfattig, på åpen kalkfattig grunnlendt lyng- og lavmark. Og i kyststrøk av Østfold så inngår den gjerne også i fattig grunnlendte furuskoger.
Oppdagelseshistorikk
Sisselrot ble først samlet fra Hobøl 1873 av Nordal Wille[3]. Arten er først publisert fra Spydeberg av Jacob Nicolai Wilse i 1779[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Det antas at sisselrot har hatt stabil utbredelse og populasjoner over lang tid. Det støttes av kunnskapen om arten i Bohuslän[5].
Forvaltningsstatus
Arten er livskraftig (LC) nasjonalt[6] og samme vurdering er det for Østfold da arten er vanlig i naturtyper som ikke er nevneverdig truet.
Kulturhistorie
Wilse skriver om sisselrot "Sidsel-rod er bekient af sin megen Sødhed, som dog blir til Bitterhed, naar roden koges længe"[4]. I Aremark har navnet stensøte blitt brukt om sisselrot[7].
Kilder og litteratur
- ↑ Artsdatabanken. Sisselrot i Østfold, historisk utbredelse pr. dato. Nettsiden Artskart.
- ↑ Østfold botaniske forening. Sisselrot i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Wille, Nordal 1973. Herbarieark digitalt på GBIF.
- ↑ 4,0 4,1 Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledning deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. 588s. + 2 kart. [Nytrykk Halden 1920]. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av sisselrot Polypodium vulgare for Norge. Rødlista for arter 2021. Nettside hos Artsdatabanken.
- ↑ Høeg, Ove Arbo 1976. Planter og tradisjon. Floraen i levende tale og tradisjon i Norge 1925-1973. Universitetsforlaget, Oslo. 751s. Digital versjon på Nettbiblioteket.