Sivilforsvarets skole Grorud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sivilforsvarets skole på Grorud. Bygningen er ikke lenger i bruk som skole.
Foto: Stig Rune Pedersen (2009)
Faksimile fra Sivilforsvarets blad fra 1962 om Sivilforsvarets skole på Grorud.

Sivilforsvarets skole på Grorud i Oslo ble etablert på den statlig eide eiendommen Trondheimsveien 529 i 1953, samme sted som Akershus fjernhjelpkolonne, en tidligere del av Sivilforsvaret. Hele området kalles gjerne Grorud leir.

Arkitekt for Sivilforsvarets skole var opprinnelig Eilif Arneberg, bror av den mer kjente arkitekten Arnstein Arneberg. Da Eilif Arneberg døde før fullførelsen av bygget, tok broren Arnstein over arbeidet, og ble utførende arkitekt for skolebygningen.

Lenge var det innkjøring til skolen rett fra Trondheimsveien, men denne innkjøringen ble stengt i forbindelse med oppgraderingen av veien til firefeltsvei. Innkjøring skjer nå via Fossumveien (veien mellom Trondheimsveien og Østre Aker vei).

Sivilforsvarets skole endret på 1960-tallet navn til Sivilforsvarets sentralskole, ettersom operativ opplæring i Sivilforsvaret gradvis ble desentralisert til andre deler av landet (etter hvert fikk Sivilforsvaret skoler i Trondheim, Jæren og på Toten. Fra 2011 skjer opplæring kun på Toten, Starum leir).

I 1969 flyttet Sivilforsvarets sentralskole til Heggedal i Asker. Skolen endret på 1990-tallet navn til Sentralskolen for sivilt beredskap, og er i dag skolesenter for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Etter at Sivilforsvarets skolevirksomhet flyttet ut fra Trondheimsveien 529 i 1969, ble bygningen benyttet av Norges brannskole fram til 1993, da denne ble flyttet til Tjeldsund i Nordland.

Hele anlegget i Grorud leir, inkludert Sivilforsvarets gamle skole (som fortsatt gjerne kalles ”Gamle Brannskolen”), benyttes pr. 2022 av Oslo og Akershus sivilforsvarsdistrikt. Hele tomten ble solgt til private utbyggere i 2021, og sivilforsvarsdistriktet skal innen 2024 flytte til annen lokasjon. Det vil de kommende årene bli bygget boliger på hele den tidligere sivilforsvarstomten.

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.96172° N 10.89939° Ø