Skårer kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skårer kirke.
Foto: Hans A. Rosbach (2008)

Skårer kirke, Løkenåsveien 32 på Skårer i Lørenskog, er en kvadratisk arbeidskirke i betong, tegnet av arkitekt Aksel Fronth. Biskop Andreas Aarflot la ned grunnsteinen Kristi himmelfartsdag 1977, og året etter ble kirken innviet. Den har tre sideskip og plass til 430 mennesker. Til tross for at kirkerommet er kvadratisk, ble Skårer kirke innviet med en tradisjonell langkirkeinnredning. I 2001 fikk kirken sentralkirkeinnredning, slik arkitektens plan var, med alteret plassert midt i kirkerommet med sitteplasser omkring. Den er sognekirke for Skårer sogn, og var tidligere hovedkirke i Skårer prestegjeld.

Kirkens lysglobe og den nåværende prekestolen er formgitt av Geir Åge Noven, og realisert av lokale håndverkere. De ble innviet i september 2002.

Lysglobe Skårer kirke
Foto: GÅN (2017)

Lysgloben er formet som et regulært ikosaeder (et romlegeme med 20 like sider, som alle er likesidede trekanter). De regulære romlegemene symboliserte det organiserte kosmos for middelalderens mystikere. Taket på kirken er formet som en 4-sidet pyramide, eller et halvt oktaeder, som er et av de andre regulære legemene. Rundt et stort lys i midten av globen er det plassert 40 mindre lys. Tallet 40 representerer lengsel, smerte og lidelse i bibelhistorien. Lysene symboliserer håp.

I underetasjen holder blant andre Lørenskog Quilteklubb sine møter.

Kilder og litteratur


0230 Lorenskog komm.png Skårer kirke er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.Koordinater: 59.91974° N 10.96011° Ø