Skedsmo pleiehjem

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skedsmo Pleiehjem. Skedsmokorset i bakgrunnen.
Foto: Widerøe/MiA
Hovedbygningen på Huseby gård, drengestua til venstre.
Foto: Steinar Bunæs (2011)

Skedsmo pleiehjem så dagens lys i 1924, men historien startet egentlig i 1889. Skedsmo gamle prestegård, Huseby var da til salgs. Skedsmo herredsstyre besluttet å gå til innkjøp av gården, og etablerte det de kalte Skedsmo fattiggård. Da ble det slutt på den ydmykende rundgangen fra gård til gård, som var det vanlige tidligere.

Det første belegget på fattiggården var 30, hvorav 10 fra Lillestrøm, 11 fra Strømmen, 6 fra Skedsmo bygd og 3 utenbygds. Siden økte tallet til 52 beboere, så det ble trangt om plassen.

Den gamle gården gjorde god nytte, men ble etter hvert for liten og uhensiktsmessig.

Et nytt pleiehjem var nødvendig. Det ble da oppført et nytt bygg mellom Huseby og Trondheimsveien. Kommunen sto selv for oppførelsen, med byggmester Oluf Nordby som byggeleder. Arkitekt Olav Olson leverte tegninger og hadde tilsynet med oppføringen. Pleiehjemmet ble innviet 30. mars 1924.

Det nye pleiehjemmet var dimensjonert til å motta 18 barn og 36 voksne, og ble betegnet som et stort pleiehjem. Betjeningen besto av "bestyrerinne, kokke og to piker".

I 1935 ble det foreslått å benytte den gamle prestegården til museum, og fra 1937 er Skedsmo Bygdemuseum Huseby etablert på gården.


Kilde