Skigard

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Nyoppsatt skigard ved Sterke-Nils tunet på Dyrskuplassen i Seljord.
Foto: Anne Brit Flatin Borgen

Skigard er et enkelt gjerde laget av trestaur i et staurlag. Gjerdetype trolig i bruk fra steinalderen av. Den ble avløst av enklere og mere vedlikeholdfrie gjerdetyper av ståltråd og netting. To og to trestokker settes i bakken som festestolper, surres sammen med vidjebandband eller ståltråd. Stolpene kan være cirka 10 - 12 cm tykke, spisset i ene enden og noenlunde like lange. De kan ha tre til fire tversoverfester, hvor andre bord, skier eller stokker blir stukket i jorden på skrå fra den ene til den neste festestolpen. De skråstilte borda eller skiene utgjør selve gjerdet, og går normalt over tre tversoverstokker. Lengden på elementene har ikke stor betydning, bare de er lange nok til å rekke over til festestolpen.

Bruk av uimpregnert trevirke og kontakt med jord, stiller store krav til materialene. I skigard-stauren ble det kun brukt svært sentvoksende gran, slik at skigarden kunne stå i flere tiår uten behandling.

Idag produseres skigard også med staur av senvokst gran, men er nå som oftest tatt i bruk som pyntegjerde i miljøer der det passer inn. For å øke holdbarheten ytterligere blir staurene tjærebehandlet, eller brent (gammel metode for impregnering). Skiene kan bli levert med skurflate (skårne skier, ikke gjerdehon), heller ikke kløyvd langved som var det vanlige. Materialer ellers; behandlet furu eller einer, kløyvde skier og vierbinding eventuelt forsterket med ståltråd.