Skjelvet (film)
Skjelvet er en katastrofefilm fra 2018. Regien er ved John Andreas Andersen, mens John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg var manusforfattere. I hovedrollene er Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp. Filmen er en oppfølger til Bølgen fra 2015. Denne gang er handlinga lagt til Oslo, der byen trues av et jordskjelv. Filmen ble spilt inn dels i Oslo og dels i studio i Tsjekkia.
Handling
Handlinga finner sted tre år etter hendelsene i filmen Bølgen, der Geiranger ble ramma av en enorm flodbølge etter et ras. Geologen Kristian Eikjord, spilt av Kristoffer Joner, har store pyskiske problemer etter den traumatiske opplevelsen. Han bor fortsatt i Geiranger, mens kona og barna bor i Oslo der Idun Eikjord, spilt av Ane Dahl Torp, jobber på Radisson Blu Plaza Hotel. Etter en rasulykke i Oslofjordtunnelen forstår Eikjord at det kan være en fare for jordskjelv i Oslo. Jordskjelvet sør for Oslo i 1904 er anslått til 5,4 på Richters skala, og et skjelv på denne styrken eller mer kan føre til enorme skader og tap av liv i et Oslo som har blitt mye større enn i 1904.
Igjen opplever Eikjord å ikke bli hørt før det er for sent, og som i Bølgen blir det for ham også en personlig kamp for å redde familien.
Forholdet til virkeligheten
Osloområdet opplever jevnlig rystelser. De fleste av disse er så små at de ikke merkes av mennesker, men til tider kommer det et større skjelv. For eksempel var det et jordskjelv på styrke 2,5 den 29. oktober 2017, med sentrum i Lillomarka. Dette kunne følges av mange i Oslo, og ble også lagt merke til så langt borte som Hønefoss.
Overvåking av rystelser kan gi et varsel om økt akvititet, og dermed et nært forestående jordskjelv av større styrke. Men man klarer sjelden å forutsi skjelv med noen særlig grad av nøyaktighet, og det finnes derfor ikke noen reell mulighet for evakuering.
Når det gjelder hvilke skader skjelvet forårsaker er dette i hovedsak et realistisk scenario. En av de mest omtalte scenene, der Postgirobygget velter inn i Plaza Hotel, er til dels basert på datamodellering av hva som kan skje dersom to slike bygninger krasjer inn i hverandre. I virkeligheten kan det ikke skje som i filmen, fordi avstanden mellom de to bygningene er noe større, vinkelen er annerledes og det er andre strukturer mellom dem.
Som i Bølgen har man også brukt en typisk modell for katastrofefilmer, der de aller fleste ekspertene ikke hører på advarsler. I virkeligheten er det all grunn til å tro at de ansatte på NORSAR, som også bor og har familie i det utsatte området, vil ta varsler mer på alvor enn i filmens verden.
Litteratur og kilder
- Skjelvet på Wikipedia på bokmål og riksmål
- Lite jordskjelv i Oslo-området søndag 29. oktober 2017, Norsar. Publ. 2017-10-29, lest 2019-01-14.