Bølgen (film)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Bølgen er en katastrofefilm fra 2015. Regien var ved Roar Uthaug, og manus av John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg. I hovedrollene var Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp. Filmen tar for seg det ustabile Åkerneset, som er i fare for å rase ut i Sunnylvsfjorden. Dersom dette skjer utløses en flodbølge som kan treffe blant annet Geiranger. Filmen ble spilt inn dels i Geiranger og dels i studio i Romania.

Handling

Bølgen følger et ikke ukjent mønster for katastrofefilmer, der en ekspert forstår at noe er i ferd med å skje, men ikke blir hørt for det er for sent. Geologen Kristian Eikjord, spilt av Krsitoffer Joner, oppfatter faresignaler som andre avskriver som feil på måleutstyret. Dermed starter en kamp for å få andre til å ta hans advarsel på alvor. For Eikjord er innsatsen høy, ettersom hans familie bor i Geiranger der kona Idun, spilt av Ane Dahl Torp, jobber på et hotell. Når skredet går utløses alarmen i Geiranger, men det er for sent til at alle kan evakueres i tide.

Forholdet til virkeligheten

Filmen tar utgangspunkt i det verst tenkelige scenariet, som kan utløse en flodbølge på omkring 84 meters høyde som treffer Hellesylt i løpet av fem minutter. Når den etter ti minutter når Geiranger er den omkring 70 meter høy. Dette et tidsrammen for evakuering, hvilket selvsagt ikke er tilstrekkelig.

I virkeligheten er det all grunn til å tro at en evakuering vil bli iverksatt betydelig tidligere. Ved fjellet Mannen i Rauma har de som bor i faresonen blitt evakuert en rekke ganger på grunn av overhengende fare for ras, og tilsvarende beredskap er på plass ved Åkerneset. Filmens premiss er at de som overvåker fjellet ikke forstår helt hva de driver med og at de er svært redde for å beordre evakuering, noe erfaringene ved Mannen tilsier ikke er tilfelle.

Selv om alle blir evakuert, vil de materielle ødeleggelsene bli enorme. Men som nevnt tar filmen utgangspunkt i det verste scenariet; det er mer sannsynlig at flodbølgen vil bli omkring halvparten så stor, og i så fall vil ødeleggelsene bli noe mindre.

Se også

Litteratur og kilder