Skotfoss

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skotfoss sentrum sett fra Granheimvegen.
Foto: Roy Olsen (2019).
Skotfoss mellom Norsjø og Farelva til Hjellevannet. Her ligger også Løveid sluser som er en del av Telemarkskanalen.
Foto: Norgeskart (2020).

Skotfoss er navnet på en bydel i Skien kommune, Telemark fylke. Skotfoss ligger ved Telemarkskanalen, rundt fem kilometer vest for sentrum av Skien. Stedet har en historie som strekker seg mange hundre år tilbake.

Unions nedleggelse av Skotfoss bruk i 1986 markerte slutten på det siste store industrielle eventyret på Skotfoss, men tettstedet har bestått på tross av nedleggelsen og inngår i dag i tettstedet Porsgrunn/Skien.

Navnet Skotfoss

Navnet Skotfoss kommer av den gamle Skotfossen som ble demmet opp allerede på slutten av 1500-tallet. Over Skotfossen finner man Firingfossen. I Firingfossen «firte» man tømmeret ned mot Skotfossen, derav navnet. I Skotfossen ble tømmeret «skutt» ut for videre frakting nedover kanalen. Dette gav navn til fossen som igjen har gitt sitt navn til området Skotfoss. Navnet Skotfoss som stedsnavn på det området det er i dag, ble først tatt i bruk på begynnelsen av 1900-tallet. Før dette var området delt opp etter tidligere gårdsnavn, som Pollen, Sperrebakken m.fl. Alle disse stedene var på den tiden en del av Solum kommune.

Kilder


Koordinater: 59.2145° N 9.5257° Ø