Slaveskipet Fredensborg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaveskipet Fredensborg - modell på utstilling.

Slaveskipet Fredensborg forlot i juni 1767 den dansk-norske hovedstaden København. Det skulle til Vest-Afrika, til det dansk-norske slavefortet Christiansborg, i det som i dag er Ghana. Med seg hadde Fredensborg våpen og krutt, tekstiler og smykker, vin og brennevin. Dette var varer som skulle byttes mot slaver.

I Christiansborg ble skipet liggende i vel 7 måneder mens det ventet på å bli fylt opp med slaver. Oppholdet tæret på mannskapet, og flere døde, deriblant kapteinen. Lastet med 265 slaver, gull og elfenben forlot Fredensborg endelig Vest-Afrika i april 1768, på vei til den dansk-norske kolonien St. Croix. Overfarten tok 78 døgn. 24 av slavene døde på reisen.

Endelig fremme i St. Corix ble slavene solgt til plantasjeeiere. De friskeste først, de syke sist. Sukker, tobakk, kanel og bomull ble losset på for å bli fraktet tilbake til København. Returreisen var ikke enkel, og da skipet kom til Nordsjøen var vinterstormene satt inn.

1 desember 1768 forliste Fredensborg utenfor Tromøya ved Arendal. Mannskap og passasjerer overlevde, men skipet gikk ned. Skipsprotokollen var berget, og sammen med sjøforklaringen som ble gjort i ettertid, og marinarkeologiske undersøkelser i moderne tid gjør det bevarte materialet at slaveskipet Fredensborg er ett av de beste innblikkene vi har i hvordan trekanthandelen foregikk.

Videre lesing


Toll banner 1519px.png
Slaveskipet Fredensborg er basert på en artikkel fra prosjektet Historiske toll- og skipsanløpslister og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Prosjektet har også egen hjemmeside.