Slepebåten Ruth

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Slepebåten "Ruth" i Stavanger før den ble solgt til Færøyene.

Slepebåten Ruth (SB (SS) Ruth) ble bygd i 1906 ved Rosenberg Mekaniske Verksted. Byggenummer 20. Største lenge: 47', største bredde: 12'-6".

"Historien om "Ruth" begynner i Stavanger i 1906, hvor Peder Børresen Husebø både som eneeier og skipper får bygget "Ruth" på Rosenberg Mekaniske Verksted for kr. 12.000,-. "Ruth" er verftets nybygning nr. 20 og blir overdratt til Peder Husebø den 10. september i 1906. Den ble brukt som "slæbebåd" og i 1908 fikk den tillatelse til å føre 70 personer, men da var båten allerede solgt til "Aktieselskabet Thorshavns Mælkeforsyning" på Færøyene for kr. 14.000,-, hvor den ankom den 11. juni 1908. "Ruth", har således seilt fra Stavanger få dager før den 11. juni i 1908. På Færøyene ble båten malt hvit, med rød skorstein. Den hadde en 40 hk dampmaskin som var bygget i Skottland, og skipperen fyrte selv.

Frimerke av slepebåten "Ruth" som melkebåt på Færøyene.

Álvur Danielsen fra Færøyene har en stor interesse for den på Færøyene kjente postbåt/melkebåt "Ruth". Båtens poststempel er det mest dyrbare/ettertraktede stempel i færøysk filateli. Han har skrevet 3 artikler om "Ruth" og Thorshavns Melkeforsyning. Her forsøker han å gjøre rede for "Ruth"s historie før den ble postbåt, mens den var og etter. Historien om "Ruth" fra A til Å."

Litteratur og kjelder

  • E-post fra Álvur Danielsen oktober 2005 til Arne Kenneth Husebø.
  • Fortalt av Arne Kenneth Husebø