Sokkabekken – avskjæringsgrøft og spor av gammel mølle

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartutsnitt for området syd for Sokkadammen mot Bårsrudtjern. Rød strek viser tidligere avskjæringsgrøft for å føre vann fra Sokkabekken ned mot Nydammene. Mørk rød trekant viser sannsynlig plassering av gammel mølle.
Restene av gammel avledningsgrøft for å føre vann fra Sokkabekken ned mot Nydammene. Sett mot nord fra vegen mellom Sokkadammen og Bårsrudtjern (Foto: Arne Myrvang 2019)
Restene av gammel avledningsgrøft for å føre vann fra Sokkabekken ned mot Nydammene. Sett mot syd fra vegen mellom Sokkadammen og Bårsrudtjern (Foto: Arne Myrvang 2019)

Sokkabekken – avskjæringsgrøft og spor av gammel mølle. På Nærsnes, like ovenfor det første veikrysset ovenfor Sokka, på veien videre mot Bårsrudtjernet, er det gravd ei grøft som muligens kan ha vært gravd for å kunne lede vann fra bekken fra Bårsrudtjernet til bekkedraget som ender i den øvre Nydammen.

På begge sider av veien er det tydelig spor etter denne grøfta. I bekken er det rester etter en steindemning med åpning på midten som bekken vanligvis løper gjennom, merket med en rød strek på kartet. Ved å tette denne åpningen vil bekken ledes inn i grøfta og under veien og videre ned i draget mot Nydammene.

Lenger nede i bekkeløpet mot Sokkadammen har det stått ei kvern, merket med en fiolett trekant på kartet. I en delingsforretning i 1786 omtales en atthaldsdam oppstrøms kverna, og det må nødvendigvis være på samme sted som steindemningen ligger. (I Arne Myrvangs artikkel om dette i Bygdemagasinet nr. 59/2011 var det tvil om hvor kverna var plassert, men i etterkant har bl.a. Tom Erichsrud bekreftet at en kvernstein ble funnet her og tatt vare på av Inge Baarsrud for mange år tilbake).

Et merkelig oppkomme finnes nord for veien, litt nede i draget som går mot Nydammene, merket med en rød trekant på kartet. Imidlertid er dette noe oppe i lia mot åsen mellom her og veien fra Sokka og ikke helt nede i dalbunnen. Dermed stammer nok ikke dette fra rør som er nedgravd for formålet, men vannet kommer sikkert fra bekken fra Bårsrudtjernet.


Kilder

  • Røyken Historielag Bygdemagasin  nr. 59/2011
  • Arne Myrvang, Nærsnes
  • Tom Erichsrud, Nærsnes