Solheimsbrakka

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Solheimsbrakka
Foto: Ukjent (1942).

Solheimsbrakka er en tidligere anleggsbrakke ved Ofotbanen som ble bygd av stein i 1895 i forbindelse med anleggsarbeidet på jernbanelinjen. Den ligger 1,37 kilometer nordvest for Bjørnfjell stasjon, i 498 meters høyde i Narvik kommune.

Det ble i anleggsperioden bygget et tyvetalls like brakker ulike steder, hver med 24 sengeplasser. To arbeidslag samt en kokk bodde på brakka under anleggsperioden ved Ofotbanen. Solheimsbrakka ble bygget for arbeidene med en større jernbanefylling rett ved brakka som linjen i dag går på, samt tunnel, kanal og vanntunnel. Bygningen er vinkelformet og oppført med en meters tykk gråsteinsmur. Brakka ble etter anleggsperioden brukt som fritidsbolig for 25 personer, hvorav én kokk.

Generalløytnant Eduard Dietl brukte Solheimsbrakka som hovedkvarter for de tyske styrkene under slaget om Narvik fra 1. mai til den 10. juni 1940, og dette gjør brakka til en av de meste kjente av de tyvetalls steinbrakkene som ble satt opp. Bygningen er idag et kulturminne, og den ble vedtaksfredet av Riksantikvaren 26. november 2002. Formålet med fredningen er å bevare en verdifull bygningshistorisk og jernbanehistorisk bygning fra anleggelsen av Ofotbanen.

Eksterne lenker

Koordinater: 68.4424° N 18.0534° Ø