Solveig Horne

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Solveig Horne.
Foto: Stortinget

Solveig Horne (født 12. januar 1969 i Haugesund) er fra 2022 bransjedirektør i Takentreprenørenes forening. Hun satt på Stortinget for Fremskrittspartiet fra 2005 til 2021, og var statsråd i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet fra 2013 til 2018.

Slekt og familie

Hun er datter av bilmekaniker Jon Tormod Horne og sjukepleier Ingebjørg Marie Stødle, og er den eldste av parets fem døtre. Hun vokste opp i Etne. Da hun var 16 flytta hun til Sandnes, og senere har hun bodd på Sola. Hun gikk på Enge barne- og ungdomsskole, Gand videregående skole og Hinna videregående skole. I 1990 tok hun fagbrev som butikkslakter, og hun arbeida i noen år som ferskvareleder i en butikk på Sola.

Den politiske karrieren begynte i Sola kommunestyre og formannskap, der hun representerte FrP fra 1995 til 2007; de siste to årene hadde hun permisjon etter å ha blitt valgt inn på Stortinget. Hun satt også i Rogaland fylkesting fra 1999 til 2005. Fra 2000 til 2006 var hun leder i Rogaland FrP, og i samme periode satt hun i partiets landsstyre.

Etter å ha blitt valgt inn på Stortinget på FrPs rogalandsliste i 2005, fikk hun plass i justiskomiteen. I den neste perioden, 2009–2013, var hun første nestleder i familie- og kulturkomiteen. Etter valget i 2013 gikk hun igjen inn i justiskomiteen, men kort tid senere ble hun utnevnt til statsråd i Erna Solbergs regjering.

Da Horne ble utnevnt til statsråd ble hun møtt med skepsis fra flere hold. Spesielt var det eldre uttalelser om homofil og voldtekt som skapte uro. Horne ble pressa på dette, og sa at hun tidligere hadde uttalt seg noe spissformulert, og at hun i ettertid ville sagt ting annerledes. Også kvinnebevegelsen var skeptisk til henne, blant annet på grunn av at hun var tilhenger av å oppheve forbudet mot sexkjøp.

I forbindelse med at Venstre kom inn i regjeringa i januar 2018 ble det gjort en del endringer, og Solveig Horne gikk av til fordel for Linda Hofstad Helleland fra Høyre.

Ved stortingsvalget i 2021 tok hun ikke gjenvalg, men begynte året etter som bransjedirektør i Takentreprenørenes forening.

Litteratur og kilder