Spein

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Spein er ei samisk slekt med sterk tilknytning til Kautokeino. En tidlligere formodning om at det var en Per Persson Spein som var stamfar stemmer ikke, og man regner nå Aslak Gunnarsson Päifwe (d. omkr. 1645) som den første vi har sikker kunnskap om. Hans sønn Spein Aslaksson ga navn til slekta, og regnes også som stamfar for slekta Logje. Gjennom ei datter, Margareta Speinsdotter (omkr. 1670–1763) er slekta Spein sterkt knytta til slekta Rist, ettersom to sønner tok dette navnet. Det er også flere senere forbindelser mellom disse to slektene.

Slekta kan muligens føres noe lenger tilbake. Det Aslak Gunnarsson Päifwes far var trolig Gunnar Päifwe Persson, som er nevnt i skattemanntallet fra 1574, og hans far var trolig Pehr Arentsson (f. omkr. 1520), som var lensmann fra 1579. Disse slektsleddene kan ikke bekreftes sikkert.

Aslak Gunnarsson var som nevnt far til Spein Aslaksson, men trolig hadde han flere barn. I denne sammenheng tar vi kun med Spein Aslaksson i oversikten, både fordi dette slektskapet er det eneste sikre, og fordi han er den som ble opphav til Spein-slekta.

Flere medlemmer av slekta Spein deltok under Kautokeino-opprøret og i hendelser rett i forkant av dette. På lista over de dømte etter opprøret finner vi fire med navn Spein, og i tillegg kommer to som ble dømt for tidligere hendelser, hvorav en også deltok i opprøret og døde i arresten.

Kjente medlemmer av slekta

Litteratur og kilder

  • Strømstad, Alf og Kristian Fors: Slekter i indre Finnmark : de eldste generasjoner. Utg. eget forlag. Hvalstad. 2006. Digital versjonNettbiblioteket..