Spelet om Kråka

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skulptur av "Kråka" fra Spangereid, ridende på en geit.
Kråka, slik Arne N. Vigeland har gjengitt henne i Kråkeparken på Spangereid.
Kråkeviga sett fra sjøen.
Krågevika sett fra Njervesfjorden om bord i vikingskipene som ble brukt i Spelet om Kråka de første årene.

Kråkespelet i Spangereid var en begivenhet hvert andre år som baserte seg på det historiske sagnet om Åslaug, ofte referert til som Kråka, som ble gift med den berømte vikingkongen Ragnar Lodbrok. Stykket er en teaterforestilling og har blitt avholdt i Spangereid hver annet år fra år 2000 og for foreløpig siste gang i 2012.

Historien bak sagnet

Ifølge sagnet var Åslaug datteren til den mytiske helten Sigurd Fåvnesbane. Etter at begge foreldrene døde, ble hun oppfostret av en fosterfar som kalte henne Kråka for å skjule hennes opprinnelse og beskytte henne mot fiender.

Kråka levde som en bondejente inntil hun møtte Ragnar Lodbrok, en legendarisk dansk vikinghøvding. Til tross for hennes ringe ytre, ble Ragnar fascinert av Kråkas skjønnhet og intelligens. Han ga henne en tilsynelatende umulig oppgave for å teste hennes kløkt: hun skulle komme til ham verken kledd eller naken, ikke sulten, men heller ikke mett, og ikke alene, men heller ikke sammen med noen.

Kråka løste oppgaven ved å komme innhyllet i et fiskegarn, spise en løk og bringe med seg en hund. Ragnar ble så imponert at han straks fridde til henne. Etter ekteskapet avslørte Kråka sin sanne identitet.

Kråkespelet

Kråkespelet er en teaterforestilling basert på sagnet om Kråka, og gir en levende tolkning av denne episke fortellingen. Spillet foregikk i juni i Krågevika i Spangereid, og lokale skuespillere deltok sammen med profesjonelle aktører for å bringe dette viktige stykket av norsk kulturarv til live.

Forestillingen var kjent for sin blanding av drama, musikk, dans og poesi, og tok sikte på å vise frem både det heroiske og det menneskelige i disse historiske figurene.

Selv om sagnet utspiller seg på Spangereid, er sagnet om Kråka mer kjent i Danmark enn i Norge.

Oppføringer

2000

Premiere 27. juni til 2. juli. Fem spillekvelder. 40 statister og tre profesjonelle skuespillere. Man håpet på 500 hver kveld. Regi: Bentein Baardson. Regiassistent Knut Østrådal, produksjonsleder Nora Ibsen.

Agnete Haaland (kråka), Trond Espen Seim (Lodbrok og jutulen), Anne Ma Usterud (gammelfargeren)

Eller var det Even Rasmussen var konge og jøtulen?

2002

Strand, scene og vikingskip.
Klart for spelet om Kråka i 2006.
Vikinghjelm.
Ragnar Lodbroks hjelm. Kostymer laget av Agder teater, til spelet om Kråka.

I mars er det uenighet om plasseringen av nytt amfi i Krågevika. Men tidlig i juni startet byggingen av den faste scenen. God oppslutning med de lokale statistene, da kun fem av de lokale ikke med videre. Britt Laila som grima, "også i år" Even Rasmussen, Agnete G. Haaland., Anne Ma Usterud, Bentein Baardson regi, Premiere 25. juni-30. juni.

I november 2003 vinner Alv-Tore Romedal en konkurranse om å utforme tegninger til et amfi i Krågevika.

2004

Spilles for første gang i nybygd amfi, syv forestillinger 24. juni fram til 2. juli.

Anne Ma Usterud (gammelfargeren), Agnete G. Haaland (kråka), Even Rasmussen (Lodbrok), Jostein Sneve og Britt Laila R. Hansen (Åke og Grima). Musikk: Håkon Berge.

2006

Til tross for at det høsten 2005 ble varslet fra Agder teater om at de krever 400.000 for å fortsette "Spelet om kråka" ble det satt opp igjen i 2006, etter at kommunen bevilget kr 150 000, fylkeskommunen kr 150 000, og private sponsorer i tillegg. Kommunen satte også av 1,1 millioner til garderober og toalett som ble bygget. Amersham Health (GE Healthcare) gav en halv million til amfiet.

23. juni var det premiere og to nye skuespillere var med: Ann Ingrid Fuglestveit (kråka), Tobias Santelmann (Lodbrok), Anne Ma Usterud (gammelfargeren), Jostein Sneve, Alex Scherpf (regi), Stein Berge Svendsen (musikk),

2008

Spilt 20-28. juni.

Ann Ingrid Fuglestveit (kråka), Tobias Santelmann (Lodbrok og Røsen), Alex Scherpf (regi), Jostein Sneve og Inge-Lise Vea (Åke og Grima), Anne Ma Usterud (forteller og gammelfargeren)

2010

Kråka: Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen. Kongen: Mikkel Are Olsenlund

2012

Spilt for 7. gang, denne gangen på "egne ben" uten Agder teater. 7 forestillinger.

Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen (kråka), Frederik Ømann (Lodbrok), Julie Rasmussen (gammelfargeren), Cato Tofteland (røsen), Jostein Sneve og Britt Laila Røyrås Hansen (Åke og Grima), Sharon Roberts (regi).

Referanser