Sport (passasjerfartøy 1898)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Mannskapet på D/S «Sport» fotografert i 1933.
Foto: Ukjent

D/S «Sport» var en båt som gikk i rute på indre Oslofjord. Den ble levert i 1898 fra Akers Mek. Verksted til det nye rederiet med samme navn som fartøyet. Skipet ble satt i rute mellom Kristiania og Vestfjorden. Selskapet gikk raskt konkurs og ble reorganisert i 1902/03 under navnet Nye AS Sport. Nå fikk man i gang et samarbeid med Dampskibsselskabet Asker, Røken og Hurum. Skipper Einar Andersen fra Vettre var ansatt i dette selskapet fra 1922 til 1947. Året etter startet han egen rute fra Sandvika til øyene i Vestfjorden med M/S «Øya» og senere M/S «Øya 2».

«Sport» var kjent for å være den raskeste av fjordbåtene og kom raskt i teten når pappabåtene stevnet ut fjorden om ettermiddagen. Det sies at den hadde ekstra stor motor og spesiell baug for å kunne brukes av marinen i en krigssituasjon.

I Askertrafikken gikk skipet i samtrafikk med D/S «Sartor», og senere D/S «Vestfjorden». Etter at rederiet ble avviklet i 1952, ble «Sport» overtatt av Drammen kommune og satt inn i rute mellom Drammen og Rødtangen til 1963, da skipet ble hugd opp.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Sport (passasjerfartøy 1898) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.