Språk- og etterretningsskolen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Noen av bygningene i Lutvann leir.
Foto: Forsvaret

Språk- og etterretningsskolen utdanner etterretningsspesialister til hele Forsvaret, men hovedsakelig til Etterretningsstjenesten. Studiene er treårig og består av språk, kultur- og områdestudier og etterretningsfag, som fører fram til en bachelor i språk og etterretning med fordypning i russisk. Det regnes som et svært krevende studium som forutsetter at kadettene (studentene) setter av tid til egenstudier på kveldstid og i helger.

Skolen ble opprettet i 1954 som Forsvarets språkkurs i russisk. Den fikk dagens navn i 2018 da den ble en del av Forsvarets høgskole.

Historie

Etter at det første av Forsvarets språkkurs i russisk ble avholdt i 1954, ble Etterretnings- og sikkerhetsvingen med Kavaleriets øvingsavdeling på Trandum opprettet året etter. I 1958 flyttet denne til GardeleirenHuseby og året etter ble denne og språkkursene slått sammen som Hærens skole i etterretnings- og sikkerhetstjeneste.

Fra 1970 ble skolen omgjort til en fellesinstitusjon underlagt Forsvarssjefen, da som Forsvarets skole i etterretnings- og sikkerhetstjeneste, med tilhold på Akershus festning. Denne flyttet til Lutvann leir i 1978. Da skolen fikk høgskolestatus i 2014, fikk den navnet Forsvarets etterretningshøgskole og var underlagt sjefen for Etterretningsstjenesten.

Kilder


Koordinater: 61.1476° N 10.3825° Ø