St. Halvards plass (Oslo)
St. Halvards plass er en plass i Gamlebyen, rett ved Minneparken. Den ble anlagt i 1867, og har navn etter byens skytshelgen St. Hallvard. Deler av plassen ble fjerna da Minneparken ble etablert i 1930-åra.
Før plassen ble etablert
Da plassen ble anlagt var utbyggingen med murleiegårdene i Gamlebyen allerede i gang, og det forelå planer om stor karréutbygging. Oslo gate gikk fra Grønlandsleiret og mot Ekeberg.
Fra Oslo gate gikk det en gate, kalt Galgebjergsgaden fra andre siden av Oslo gate for Ladegården og til Galgeberg. Denne gikk gjennom dagens grøntområde og i forkant av Oslo bispegård til Egedes gate fra 1877, og herfra fikk gata senere navnet St. Halvards stræde, i dag St. Halvards gate.
I forkant av murbebyggelsen mot dagens plass gikk en liten, smal gate som het Bispegaardsstrædet fra Oslo gate til Galgebjergsgaden. Til denne gata sto det tett med bygningen, det vil si over ruinene til Hallvardskatedralen, og noen av disse bygningene hadde kjellere som hadde ødelagt deler av ruinen. De første sporene av denne ble oppdaget under grøftegraving i St. Halvards stræde i 1861.
Den opprinnelige plassen
Plassen ble anlagt i området som var på sørsiden av Bispegaardsstrædet og Galgebjergsgaden, vest for St. Halvards gate, Øst for Oslo gate og nord for Bispegaden, altså også over ruinene til Hallvardskatedralen som ikke ble avdekket før i 1921, men etter ha funnet sporene etter katedralen i 1861 ble det i 1865 slått fast utstrekningen og plasseringen av ruinene. Utgravningene begynte og i 1869 var bebyggelsen over ruinene revet og disse tomtene samt Galgebjergsggaden og Bispegaardsstrædet gikk inn i plassen og ble parkmessig bearbeidet.
Minneparken
Utdypende artikkel: Minneparken (Oslo)
Allerede i 1872–1873 begynte opparbeidelsen av parken, og den nordlige delen mot Arups gate ble beplantet. I 1879 ble utgravningen av Hallvardskatedralen tatt opp igjen. Under ledelse av Gerhard Fischer ble Hallvardskatedralen i 1921 avdekket og etter forslag fra Fischer vedtok kommunen i 1928 å opprette en park slik at ruinene kunne bevares og forbli synlige. Den offisielle åpningen skjedde i 1932, ved riksantikvar Harry Fett.
Dette fjernet det meste av den opprinnelige plassen til dagens plass foran nr. 1 og 2, og nr 3, Oslo bispegård mistet kontakten til plassen som har gitt den adressen.
I dag
I brolegninga på plassen er grunnplanen til flere handelsboder som ble funnet under bakken avmerka med brustein i annen farge enn resten av plassen.
Det er tre bygninger som har adresse til plassen, nr. 1 og 2 ern bygårder fra slutten av 1800-tallet. I nr. 2 ligger Ruinen Bar & Café. Nr. 3 er Oslo bispegård, men ligger nå til Egedes gate/St. Halvards gate.
Under andre verdenskrig hadde Wehrmacht en brakke som ble bruktr Verpflegungslager («rasjoneringsleir») ved hjørnet av Dyvekes vei.
Galleri
Kilder
- St. Halvards plass i Oslo byleksikon
- Molaug, Petter B.: «St. Halvards plass og middelalderbyen», Middelalder-Oslo, ss. 21–24, nr. 2/2022