Karré

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kirkeveien midt i bildet, med Marienlystblokkene som lamellblokker til venstre, og karrébebyggelsen i Jessenløkken til høyre.
Flyfoto av Kvadraturen i Oslo viser karré-bebyggelsen, Stortorvet i forkant, og Akershus festning i øvre bildekant.

Karré (fra fransk: firkantet, kvadratisk) er en betegnelse på en byggeform hvor bygninger står etter hverandre i en firkant eller i en annen fast sluttet form, slik disse danner en indre gårdplass mellom bygningene.

Slik karrébebyggelse har vært vanlig i mange byer og danner de tradisjonelle kvartalene. Under funksjonalismen hvor det i stedet ble lagt vekt på lys og luft mellom bygningene, framfor lukkede gårdrom, ble bygging i karréer mindre vanlig og bygningene ble ofte satt i lameller for å slippe sollyset inn mellom dem, for eksempel lamellblokkene på Marienlyst fra 1936 til 1938.

Eksempler på bebyggelse som brøt med karré-tenkningen før funksjonalismen var Det Rivertzke kompleks fra 1912 og Tøyen arbeiderboliger fra året etter, oppført i nybarokk med tosidig mansardtak og høye gavler, og med samme arkitekt som sto bak: Kristen Rivertz.

Andre betydninger

Ordet bruker også om både militære formasjoner (sluttet stridsformasjon med front til fire sider), og visse formasjoner i dans (hvor like antall par er stilt opp i firkant med front mot hverandre), samt i kjøttproduksjon/slakt (kotelettrad med bein).

Se også

Kilder