Tøyen arbeiderboliger

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tøyen arbeiderboliger i Tøyengata 47.
Hagegata med Tøyen skole til venstre og arbeiderboligene nederst til høyre. Ringgata ble senere opparbeidet og bebygget på 1950-tallet til høyre bak plankegjerdet.
Arbeiderboligene i Tøyengata, oppført i 1913 etter tegninger av Kristen Rivertz.
Foto: Leif-Harald Ruud (2004)

Tøyen arbeiderboliger i Tøyengata 47 på Tøyen i Oslo ble bygget i 1913 som tre kommunalt finansierte arbeiderleiegårder og byens første kommunale boliger. Komplekset besto av besto av 206 leiligheter med 520 rom, herav 98 ettromsleiligheter da det var nybygget. To og to leiligheter delte vannklosett.

Anlegget var tegnet av arkitekt Kristen Rivertz i nybarokk med tosidig mansardtak og høye gavler. Utformingen av boligkomplekset, som ligger i triangelet mellom Tøyengata, Hagegata og Monrads gate, er banebrytende idet da bygningene ligger som lameller og åpner slik opp for lys, stedet for og trange bakgårder er det plass rundt bygningene, etter modell av Det Rivertzke kompleksSagene som samme arkitekt nettopp hadde fullført.

Rivertz var klar på at en hagebybebyggelse ville bli for dyre for arbeiderklassen og kalte disse som usosiale luftslott. Han tok også avstand fra den eldre murgårdsbebyggelsen og de mørke leiegårdskvartalene, slik som Gråbeingårdene lenger ned på Tøyen. Leiegårdene hadde en helt ny utforming, der økt levestandard og med det økt livskvalitet var et sentralt mål. Leilighetene var små, men de var anlagt slik at alle ville ha sol enten morgen eller kveld, og hadde dusj og wc.

Bygningene er i dag kommualt listeførte som verneverdige på kommunens såkalte gule liste.

Kilder


Koordinater: 59.91585° N 10.77240° Ø