Stabben fort

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kommandotårnet på Stabben fort.
Foto: Siri Iversen (2011).

Stabben fort er et kystbatteri fra andre verdenskrig som ble oppført av okkupasjonshøren våren 1941. Det ligger på sørsida av Titran i Frøya kommune. Fortet ble forlatt i 1944, og formelt nedlagt i 1946.

Den tyske betegnelsen på fortet var Heeres Küsten Batterie 22./975 Melland-West. Det tilhørte Artillerigruppe Drontheim-West med hovedkvarter på Hemnskjela. Fortet inngikk i Atlanterhavsvollen. Det hadde kommandotårn, tre kanonstillinger og fire lyttestasjoner på Titran og Skipheia. Rekkevidden på kanonene var 22 km, hvilket betyr at de kunne treffe mål på Hitra. Fortet kom aldri i kamp, og det eneste skuddet som ble avfyrt skal ha vært resultat av et uhell. Det holdt på å treffe en tysk minesveiper. Årsaken til at de forlot fortet i 1944 var at skipsleia gikk innafor Hitra, slik at det var lite trafikk på Frøyhavet som fortet dekka.

Det bodde bare omkring 500–600 mennesker på Titran ved krigsutbruddet. Da bygginga av fortet ble starta opp kom det et betydelig antall tyskere og østeuropeiske krigsfanger dit, og til tider kunne det være opp mot dobbelt så mange tyskere som nordmenn på øya. Alle de femten bolighusene på Stabben ble overtatt av tyskerne. Fortet ble utsatt for et bombeangrep, uten at dette førte til personskader eller dødsfall.

Det er siden 1999 et museum i kommandotårnet, der man kan se utstyr fra krigsåra som dels er lånt ut fra Forsvarsmuseet og Rustkammeret, og dels er gaver fra privatpersoner. Kystmuseet i Sør-Trøndelag arrangerer omvisninger på sommeren.

Galleri

Litteratur og kilder