Steilene kystkultursenter

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Landsteilene kystkultursenter
Foto: Nesodden kystlag

Steilene kystkultursenter ligger på Steilene, ei øygruppe utenfor Nesoddens vestkyst som i dag er et populært sted for bading og båtliv for mange. Fra 1800 og til slutten av 1960-tallet var øyene forbudt område for allmennheten. Da var det oljevirksomhet på øyene, først med lampeolje som ble tappet på kanner før frakt til byen, siden petroleum og bensin. Da Esso la ned virksomheten, overdro de øyene til Nesodden kommune, og på Landsteila (den av de fem øyene som ligger nærmest land) gikk en gjeng ildsjeler i gang med å ta vare på kaiområder og bebyggelse som sto igjen.

Nesodden kommune eier området, men frivillige organisasjoner har fått avtaler med kommunen for å drifte stedet, deriblant Nesodden Kystlag som de siste 25 årene har lagt ned utallige dugnadstimer for å holde Landsteila ved like. Dypvannsbrygga på Landsteila er i tre og er ganske unik i sitt slag i Oslofjorden, og denne er fremdeles i bruk takket være innsatsen til Nesodden Kystlag. I tillegg har flere brygger gjenoppbygget på dugnad.

«Tapperiet», som er den gamle tremønede bygningen på Landsteila er vedlikeholdt og inneholder i dag velutstyrt verksted, kjøkken og overnattingsplasser. Landsteila fungerer dermed som et møtested, ikke bare for medlemmer i Nesodden Kystlag, men for folk med interesse for kystkultur og spesielt kanskje de med interesse for større trebåter, på grunn av de gode kaiforholdene.

"Tapperiet" og dypvannskaia er en del av anlegget på Landsteila. Her med "Mathilde" til kai.
Foto: Nesodden kystlag

Mange båter er restaurert og reddet på Landsteila, og mange drømmer er realisert takket være fasilitetene og miljøet Nesodden Kystlag har opparbeidet. I løpet av årene kystlaget har jobbet på Landsteila har det vært mye aktivitet knyttet til stedet; gjennom dugnader og sosiale samlinger, men også med kurs i trebåt-restaurering og -bygging, og i tillegg har profesjonelle håndverkere hatt tilhold i verkstedet.

Trygve «Tryggen» Larsen, Forbundet KYSTENs høvedsmann, er en av disse ildsjelene som har vært med på å redde Landsteila fra å bli revet - og som har introdusert mange for Kystkultur på Landsteila. Uten engasjementet til disse ildsjelene ville antakeligvis Landsteila og dets anlegg ikke stått som i dag og viktig kystkultur og ikke minst industrihistorie ville gått tapt.

Med sitt arbeid for å holde dette anlegget ved like og gjøre det tilgjengelig for folk som ønsker å ha et sted for å kunne jobbe med blant annet trebåter, har Nesodden Kystlag adoptert et kystkulturminne som står til Forbundet KYSTENs «vern gjennom bruk».