Steinkjer Saga

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
"Førsteutgaven" av Steinkjer Saga kom i 1986 - og ble redigert av Kjell Saxvik.

Steinkjer Saga er årboka for Foreningen Gamle Steinkjer som ble etablert i 1977. Årboka kom med sin "første-utgave" i 1986.

Årboka har hatt flere redaktører, som alle har vært identisk med foreningens formann/leder.

Første gang årboka kom var i 1986, og den ble da redigert av Kjell Saxvik, som hadde god erfaring fra faget, etter som han var redaksjonssekretær i avisa Nord-Trøndelag. Under andre verdenskrig var han redaktør av Fellesavisa i Namsos i 3 år, og senere redaktør av Nord-Trøndelag og Inntrøndelagen i Steinkjer.

Som årbøker flest omfatter stoffet i heftene så å si alle aspekter fra et lokalsamfunn. Et lite særtrekk er det kanskje at foreningen har hatt en viss forkjærlighet for det bildende kunstnere opp gjennom tidene har satt på lerretet, festet til film eller rett og slett tegnet på papir. Svært mye av disse, bildene og portretter av kunstnerne er da også blitt presentert for etterslekten gjennom Steinkjer Saga.

Årboka ble gitt ut fra 1986 til og med 1990 hvor den ble redigert av Kjell Saxvik. Men fra 1991 til 1995 var det stopp før den kom i gang igjen fra 1996, og siden er den kommet hvert år der redaksjonen har vært ledet dels i fellesskap og dels hver for seg av kumpanene Erling Koldaas og Morten Stene. Sistnevnte er forøvrig også ansvarlig for Steinkjerleksikonet.

Kilder