Store Norske Spitsbergen Kulkompani

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
I 1919 ble administrasjonsbygget til Store Norske Spitsbergen Kulkompani reist i Havnegata 9 i Harstad. SNSK hadde da holdt til i Harstad i omtrent ett år. SNSK-bygget er utført i nordisk nybarokk stil med enkelte klassiserende trekk. Bygningen er restaurert og har universitetet som nærmeste nabo. Det er eid av Statsbygg og tjener som kontor for Studentsamskipnaden.
Foto: Gunnar Reppen. (2008.).
Store Norske hadde en stor tomt i Havnegata i Harstad mellom Nord-Norges Salgslag og Staal & Jern.
Foto: Fjellanger-Widerøe/Sør-Troms museum. (1956.).

Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS (vanligvis kalt «Store Norske» eller «SNSK») ble stiftet 30. november 1916 og er et heleid konsern av Den norske stat med hovedkontor i Longyearbyen. Med sine datterselskaper har konsernet 140 ansatte. Selskapet har drevet kullgruver på Svalbard kontinuerlig i over 100 år, med unntak av et opphold under andre verdenskrig. Myndighetene har alltid vurdert Store Norskes virksomhet i et videre perspektiv enn det rent bedriftsøkonomiske. Derigjennom å være en viktig aktør for å opprettholde et stabilt, norsk familiesamfunn på Svalbard.

Konsernet forvalter store deler av Den norske stats grunneiendommer på Spitsbergen og eier betydelig bygningsmasse i Longyearbyen og har solid erfaring med industriell virksomhet under ekstreme arktiske forhold.

Datterselskaper

  • Store Norske Spitsbergen Grubekompani AS. Utvinning av kull.
  • Store Norske Eiendom. Konsernets overbygning for boliger, næringsbygg, grunneiendom og teknisk-industrielle kulturminner.
  • Pole Position Logistics AS er et kontaktpunkt for logistikk i Arktis og tilbyr tjenester innen cargo, flyplasstjenester, maritime tjenester og feltlogistikk.
  • Store Norske Momentum. Forretningsutvikling i form av satsning på nye forretningsområder. og er på utkikk etter nye forretningsmuligheter som selskapet kan bidra med. Oppgavene består i utvikling av turistattraksjoner, forskning, undervisning og reiseliv samt utvikling av industri- og næringspark for Longyearbyen.

Virksomheten i Harstad

Harstad ble fra starten av selskapet en viktig landfast base for SNSK. Det var herfra båtene som fraktet kull ble administrert. Det ble reist et administrasjonsbygg i 1919 på en stor tomt på et kommunalt område i Havnegata 9. Tomta var markert med et høyt tregjerde som omga kontorbygningen og to store lagerbygninger. En del av denne tomta ble overtatt av Nord-Norges Salgslag1950-tallet.

Store Norske har gjennom mange år og på flere områder hatt stor betydning for Harstad by.

Virksomheten i Harstad opphørte i 1984.

Kilder