Straumen og Straumsnes (Narvik gnr. 225 og 226)
Av Finn Rønnebu
Rent formelt er det som kalles Straumen to ulike gårder. Tidvis, dvs, fram til siste halvpart av 1800-tallet, kan det være ugreit å skille de to gårdene. De ligger tett opp til hverandre og det finnes ingen naturlige skiller som fjell, åsrygger, elver , steinurer eller lignende. Brukerne har i mange tilfelle oppgjennom årene vært i slekt eller familie, og den alminnelige oppfatning har tradisjonelt vært at stedet var en enhet, og har knapt vært å oppfatte som de to gårdene Straumsnes (gnr. 25/ 108- matr. 106, 183- 184) og Straumen (gnr.26/ 109- matr.105, 185- 186).
Første gang Straumsnes opptrer i kildene er høsttinget i 1772. Gården skyldsettes til 2 pund og 12 mark og får matrikkelnummer 106. Skyldøret gjør at gården er å sammenligne med Sørfjorden. På samme ting blir Straumen skyldsatt til 1 pund og 18mark og får matrikkelnummer 105. Alstå noe mindre enn nabogårdens.
Vi tror at begge gårdene hadde vært i bruk lenge, trolig siden midten av århundret og at den nå var såpass opparbeidet at den dermed kunne skyldsettes og senere beskattes.
Det er den innerste gården Straumen som først får en ”offisiell” bruker. Anders Jørgensen var bodde også en tid i Ulvik, men vi antar sterkt at han bodde på plassen Straumen, trolig en gang på 1750- tallet etter at han var gift og hadde fått to barn med enken Henricha Nielsdtr som tidligere hadde vært gift i Botn med Michel Larssøn (Se slekt, Botn 4 og Ulvik 6). Anders døde i 1780, og året etter brant husene. Det kommer fram i referatet fra høsttinget i 1781 at enka Henricha ved hennes sønn Hans, anmeldte saken for retten. To hus brant, det ene ”en nylig opbygget Stue” og en gammel stue. At sistnevnte var gammel, tyder ikke nødvendigvis på en gammel boplass. Hans Anderssen ble senere gift i Kalvik (se slekt, Kalvik 6) og fikk datteren Kirsten som sin tur fikk etterkommere som ca. 60 år senere flyttet til Straumen, så det er en slags sirkel her.
Etter brannen gikk det fem år før Axel Pedersen fikk bygsel på gården. Axel var sønn av Peder Axelsen som trolig etablerte seg på Straumsnes rundt 1750. Peder og kona Marit kom fra Bjerkvik og fikk to barn før Marit døde i 1770. Peders far Axel var med til Tysfjord. Brannen på Straumen kom ”beleilig” for Axel den yngre som nå var gifteferdig, og som kunne overta nabogården etter enka Henricha Nielsdtr.
Gnr.25 Straumsnes
I første omgang skal vi se på den ytterste gården ,Straumsnes, gnr, 25. Peder Axelsen bygde som vi har nevnt opp gården, men fikk aldri bygsel på den. Det gjorde derimot Christen Joensen i 1791. Han og kona Elen Andersdtr kom begge fra Skjomen. Paret fikk 7 barn, hvorav seks vokste opp og ble værende i Tysfjord. Det kan være en familie eller slektsskapsmessig forbindelse mellom parene Peder og Marit og Christen og Elen som gjorde at de drev denne gården i fellesskap. Peder ble som vi har vært inne på enkemann i 1770. I 1776 giftet han seg på nytt med Øllegaard Jensdtr fra Drag. De fikk seks barn og fire av den nådde voksen alder.
Folketellinga i 1801 forteller at det var hele 15 individer på Straumsnes, mest sannsynlig fordelt på to våningshus. Peder og Øllegaard og barna Jens, Peder, Ellen og Ole. Sjøl om Peder ikke hadde fått bygsel titulerer han seg som bonde og gårdbeboer. Familien hadde ei tjenestejente som het Torina Toersdtr, en person vi ikke vet mer om enn at hun på dette tidspunkt var 19 år gammel.
Den andre husstanden bestod av den 47 år gamle Elen Andersdtr, som nå var blitt enke etter at mannen Christen døde på seinsommeren i 1800. Alle ungene bodde hjemme: Niels, Peder, Christen, Hans, Ane Maria og yngstedatteren Elisabeth. I tjeneste hos familien var Magnhild Andersdtr, 45 år gammel. Heller ikke henne vet vi mer om. Elens enkestand varte i drygt to år. Høsten 1802 giftet hun seg med Ole Jacobsen. Ole Jacobsen er trolig samme person som ved folketellinga i 1801 er i tjeneste hos Willum og Peternilla Lind i Kjøpsvik. Han var i så fall ca. 20 år yngre enn Elen, et sjeldent, men ikke helt uvanlig fenomen på den tida. Uansett førte giftemålet til at Ole i 1803 fikk bygsel på halvparten av gården.
I 1802 beskrives gården som fordelaktig til korndyrking og fedrift og at den har nok brendsel. Verdien blir fastsatt til 125 riksdaler, altså betydelig mer enn f.eks verdien av gården Sørfjorden på daværende tidspunkt. Tre år seinere får Jens Pedersen, Peder og Øllegaards eldste sønn, bygsel på andre halvparten av gården. Faren var død året i forveien, og det var naturlig at han overtok ettersom sønnene fra det første ekteskapet, Axel og Mogens var etablert på henholdsvis nabogården Straumen og på Grunnvoll. Jens var gift med Ane Christophersdtr (se Slekt, Tømmervik 4). Paret fikk fire barn; Peternille, Christen og Elen Kristine nådde voksen alder. Da Jens døde i 1813 var ikke Christen gammel nok til å overta. Det var heller ikke døtrene, og bare tanken på at en datter skulle overta en gård var nok helt utenkelig på dette tidspunkt. I stedet var det Jens sin yngste bror, Ole, som overtok og i 1818 fikk han bygsel. Ole var gift to ganger. Første gang med Ane Hansdtr. Henne vet vi ingenting om. Hun er ikke å finne ved folketellinga i 1800. Andre ekteskap var med enken Jonette Hansdtr Ursin fra Hamarøy.
(Løpenummer 183b) Ole Pedersen drev gården helt til tidlig i 1850 - åra. Da overtok Hans Henriksen som var oppvokst like over sundet på Tennstrand. Han giftet seg i 1853 med Sara Regine Jensdtr (f. 1830) som Jonette Hansdtr Ursins datter og dermed ble hun Oles stedatter. Slik hadde seg at Hans kunne overta Oles del av bruket etter at Sara døde i 1862. Hans ble i 1858 selveier og svigerforeldre fikk kår for den tida de hadde igjen. Ole døde i 1866 og kona i 1869. Hans og Sara hadde fått tre barn, hvorav tre vokste opp. Husstanden bestod i 1865 av: enkemannen Hans som titulerte seg som gårdbruker og fisker og hans to barn, Jensine og Johan. Videre var Karen Pedersdtr tjenestejente, til tross sine høye alder; 1860- åra kjente ingen pensjonsalder. Hun var enke etter Henrik Olsen fra Tennstrand. I huset bodde også Jonette Jensdtr (f. 1829) fra Hamarøy; hun var nok søster til avdøde Sara. Hennes yrke ble oppgitt til ”Haandgjerningsarbeide”. Unggutten Jacob Jensen var tjenestekar. Han var trolig sønn av Jens Samuelsen (se Slekt, Straumen 8B). Kårfolkene Ole og Jonette var også i hustanden i 1865. Bruket hadde 1 hest, 3 kyr og
På 1850-tallet hadde Karl Magnus Norvald Hansen kommet til Tysfjord fra Sverige (se Slekt, Straumen 28). Han fikk i 1857 skjøte på den andre halvparten av gården (matr.nr 183 b) slik at det i 1865 var tre brukere på Straumsnes. Karl hadde giftet i 1851 med Anne Monsdatter. Pr. 1865 talte denne husstanden hele 11 individer. Anne og Karl hadde på dette tidspunkt fått fem barn; Fridtjof, Herman, Johan, Mathias og Ida. Senere skulle de få fire til. Foreldrene til Ida bodde også i huset. De samme gjorde Lars Monsen, Annes bror, og Johan Erik Hansen, bror til brukeren Karl.
Bruket hadde på dette tidspunkt 4 kyr og og 10 sauer. De sådde ¾ tønne bygg og 2,5 tønner poteter.
Vi ser at det vært en betydelig utvidelse av arealene mellom 1818 og 1865. Det er grunn til å tro at Mons Monsen fra Grunnvoll drev gården en periode uten at vi kan dokumentere dette i kildene. Han drev den trolig parallelt med Ole Pedersen. Det er sannsynlig at det er gjennom giftemålet med Lars sin eldste datter, Ane Malena, at Karl Magnus Nordvald til sist får kjøpt gården. De som hadde drevet den tidligere var leilendinger.
Mellom 1820 og 1860-åra forgår det betydelige utvidelser av innmarksarealene på Straumsnes
Den største utvidelsen ble trolig foretatt at av Jens Axelsen som i 1841 fikk kongelig skjøte på sin part. Han var sønn av Axel Pedersen som hadde fått bygsel i Straumen så tidlig som i 1786. Jens var gift med Elisabeth Christensdtr, datter av Christen Joensen, og dermed hadde han på sett og vis interesser både på gårdene Straumsnes og Straumen. I 1865 var Jens enkemann, mens sønnen Enevold var nygift med Anna Andersdtr og bodde hjemme med deres lille datter Elisabeth. Enevolds eldre bror Andreas var også i huset og ”hjælper Faderen”. Johanna Kristensdatter var tjenestejente. Husstanden hadde også to pleiebarn: Ole Knutsen og Gurine Olsdtr.
Besetningen var 1 hest, 7 storfe og 16 småfe. Videre ble det sådd 1, 5 tønne bygg og 5 tønner poteter.
Midt på 1870- tallet var det fortsatt tre brukere på gården Straumsnes. Det var kun på det bruket vi nettopp har beskrevet at det var foretatt formelle endringer. Enevold Jensen, sønn av Jens Axelsen, overtok gården i 1873 etter farens død. Som en del av arveoppgjøret fikk Enevolds bror, Andreas kår. Anna og Enevold fikk tre barn, Elisabeth, Albertine og Ida. I 1875 var Elisabeth Jensine Nielsdtr i tjeneste hos familien. Henne vet vi ikke mer om. Det oppholdt seg tre personer til i huset; et inderstpar, Elisabeth Nielsdtr og Peder Andersen og ”tyendet” Kathrine. Sistnevnte var nok søster til Elisabeth (se Slekt, Losvik 14). Peder Andersen er trolig født i Hamarøy, og var kommet til Tysfjord via Drag. Peder var også bror til Anna Andersdtr, noe som trolig forklarer hans tilstedeværelse i Straumen.
På bruket var det i 1875 fortsatt hest. De hadde 4- 5 kyr. Vi må nok regne med at ei av disse kyrne tilhørte inderstfamilien. Det var 12 sauer og ett svin. Det ble sådd 1 tønne bygg og 5 tønner poteter.
I 1875 delte fortsatt Karl Hansen og Hans Henriksen bruk nr. 183. I sistnevnte husstand ser vi en kjernefamilie, noe som var sjeldent på 1800- tallet. Hans hadde giftet seg pånytt i 1874 med Grethe Kristiansen fra Grunnvoll etter at hans første kone, Sara Jensdtr, døde i 1862. I 1875 bodde sønnen Johan fra det første ekteskapet hjemme. Det samme gjorde Grethes sønn fra tidligere, Johan Andreas. De nygifte hadde fått en liten datter, Ida, seinhøstes 1875.
Det var tre kyr og 13 sauer på bruket. De sådde ¾ tønne bygg og 2 tønner poteter.
I 1875 hadde Karl Magnus og Anne fått to barn til siden sist vi var innom familien. Det var Ingvald og Ingemand Ferdinand. I huset bodde også Karls eldre bror, Johan Erik, som nå var inderst og Annes mor Severine. Hele husstanden bestod altså av 11 individer. De hadde hest og gris, 3 kyr og 12 sauer og sådde ¾ tønne bygg og 2 tønner poteter.
I 1870- og 80 åra og delvis 1890- åra foregikk det utskiftninger som førte til at gården, brukene og utmarka fikk sin form slik vi kjenner den i nyere tid. Vi kan nevne at eiendommen til Karl Magnus Hansen og Hans Henriksen ble delt i to bruk i 1877. Dette var trolig bare en formalisering av en allerede eksisterende praksis. De fikk henholdsvis numrene 183a og 183b. Noen år senere fikk brukene navn. 183a fikk navnet Storhaugen og 183b fikk navnet Øvremarken.
Etter Hans Henriksens død i 1881 ble løpenumrene slått sammen og Karl Hansen drev det videre som ett bruk med 2 bruksnumre (25/ 1 og 2). Det hadde skjedd omkalfatringer sånn at Øvermarken (bnr. 1) nå var eid av Karl Hansen som også eide og drev bnr. 1-2 Strømmen
Enevold Jensens bruk, nr. 184, ble i 1877 delt i 2 numre (a og b) , og Peder Andersen og Enevold Jensen var eiere og brukere. Enevold døde i 1881, og Peder Andersen overtok det tidligere sammenslåtte løpenummer 184 a og b (Strømmen under Strømsnes) pluss at han overtok Storhaugen som tidligere var i Karl Hansens eie. Et femte bruksnummer ble skilt ut etter Enevolds død og tilfalt hans enke Anna. Disse relativt kompliserte eierforholdene var en følge av utskiftningene nettopp i denne tidsepoken. . Innmark og utmark, byrder og goder skulle deles så rettferdig som mulig. Det er klart at når utskiftningene tilfeldigvis falt sammen med arveoppgjør ble det ekstra komplisert.
Gnr. 25 Bruksnr. 1 Straumen av Straumsnes.
1877 bnr. 3 (2.80) utskilt av bnr. 1 , 1918 bruk nr. 11 (1.30) , Strømstad, utskilt av bnr.1, 1919 hvorved bruk nr. 12 (0,65) , Elvebakken, er utskilt av bruk nr. 1, 1925 bruk 15 (0,62) utskilt, Solheim, av bnr. 1
1953: Skjøte fra Sofie Tennstrand og Augusta Hansen til Fridtjof Andersen for kr. 2000 , i 1954 ble ”dette bruk” (15) føyd sammen nr. 12.
Gnr. 25 Bruksnr. 2 Øvermarken av Tysfjord.
Fradelt bnr. 3 i 1882. 1921. Skjøte fra Hans Amundsen til Hans og Waldemar Hansen for 2000,-.
1981. Arne Harald Hansen ¼, Leif Hansen ½ og Astrid Marie Nordstrøm ¼.
Gnr. 25 Bruksnr. 3 Storhaugen av Strømsnes
1877 utskilt fra bnr. 1 (1.40), 1882 bnr 2 Øvermarken (0,70), 1912, bnr. 6 (0,47), skilt ut. 1912, bnr. 7 (0,41) Elvestrand, skilt ut. 1913, bruk 8 (0,31) Lønes skilt ut. 1916, bnr. 10 (0,61) Lillehaugen skilt ut
.
Auksjonnsskjøte til Hagen Pettersen tillike på bruk nr. 4, 6 og 8 for 1800,- kroner
Utskiftebevilling til Dina Pettersen i 1944. Dina død i 1971 og arvinger: Bjarne Grønhaug, Nitter Pettersen, Harald Pettersen, Eldbjørg Ellingsen og Asta Bottolfsen (Bjarne Grønhaug fraskrev seg arv til fordel for Asta Bottolfsen. På dette bruk 4,6 og 8)
Gnr. 25 Bruksnr. 4 Straumen av Straumsnes.
1877 utskilt fra bnr 5 1912, bnr. 6 (0,58) Viken er skilt ut. 1916 bnr. 10 (0,29) Lillehaugen er skilt ut. 1938. Auksjonsskjøte til Hagen Pettersen på bnr. 3. 6 og 8
Dina død i 1971 og arvinger: Bjarne Grønhaug, Nitter Pettersen, Harald Pettersen, Eldbjørg Ellingsen og Asta Bottolfsen (Bjarne Grønhaug fraskrev seg arv til fordel for Asta Bottolfsen. På dette bruk 3,6 og 8)
Harald Pettersen død i 1989. Eldbjørg, Asta og Bjarne er arvinger.
Jordavgift 2, 52 i 1904
Gnr. 25 Bruksnr. 5 av Straumsnes
1877 fraskilt fra bnr 4 (2,81/1, 88) . (For bestandig et avslag i skylden på 63 øre, (1896). 1913 Skifteskjøte fra skifteretten i Kristian Olai Nilsen bo til Konrad og Hans Kristensen for kr. 1271, 78. 1913 bnr 9 (1,19) Furulund er skilt ut. 1921 bnr. 14 (1,15) er skilt ut. 1932 bnr. 16, Nystrand (0, 58) er skilt ut. Ved utskiftningen av bnr. 16 er bnr 16 Hans Kristiansens del og bnr. 5 Konrad Kristoansens del.
1974. I skjøte fra Henriette Kristiansen forbeholder selgersken seg borett i eiendommen så lenge hun lever, 5-årlig verdi kr. 500.
Fram mot århundreskiftet vokste befolkninga og på Straumnes . Vi ser også et relativt nytt fenomen, husmannsplasser, som vitner om mye folk og lite plass. På bruk nr. 1 og 2/ Strømmen var fortsatt Karl og Anne eiere, tross sin relativt høye alder, henholdsvis 76 og 72 år gamle. Husstanden bestod av 11 individer. Vi har nevnt husfolket. Deres yngste sønn Karl bodde hjemme og var ugift fisker. Sønnen Mathias bodde også hjemme med sin familie, med kona Elen Hansdtr fra Storå. På dette tidspunkt hadde paret tre barn, Hildor, Karl og Ida. To barn til var født siden de giftet seg i 1891, men var døde. Ida levde heller ikke lenger enn til 1902 og ble 10 år gammel. Karl og Annes sønn, Fridtjof, bodde og hjemme. Han og Peroline Pedersdtr fra Haukøy hadde giftet seg i 1894. Peroline var enke etter Anders Esaiassen i Sørfjorden. Sønnene til Karl og Anne livnærte seg hovedsakelig som fiskere, men deres bidrag til gårdsdrifta var også betydelig.
Bruk nr. 3 og 4/ Strømmen og Storhaugen var fortsatt i Petter Andersens eie. Elisabeth og Petter fikk seks barn som levde opp. Alle disse bodde hjemme i 1900: Antonius. Kornelius, Edvin, Teodor Hagen, Alvilde og eldstesønnen som Nils hadde giftet seg i år 1900 med Lovise Hartviksdtr fra Rørvik.
Elisabeth Enevoldsdtr, det eldste barnet til Anna Andersdtr og Enevold Jensen giftet seg i 1883 med Kristian Olai Nilsen fra nabogården Straumen. Paret fikk etter hvert seks barn. Den eldste datteren, Elvine, døde bare 4 år gammel. De fem andre ble alle værende i Tysfjord. Elisabeth og Kristian overtok drifta av bruk nr. 5 etter Enevold og Anna. I 1900 bodde alle barna hjemme; Konrad, Hans, Ingolf, Sigurd og Thora. Anna Andersdtr var i 1900 fortsatt kårkone.
Hans Amundsen, husmannssønn fra Klubbvik (se Slekt, Klubbvik 7), kom til Straumen i 1890- åra. Han giftet seg i 1890 med Anna Benjaminsdtr fra Kalvik. Paret leide en periode bruk nr. 2 hos Karl Hansen, slik at Hans ved folketellinga i 1900 kunne kalle seg både fisker og jordbruker. Nesten alle Hans sine søsken fra Klubbvik havnet i Indre Tysfjord. Årsaken kan være at ungeflokken tidlig ble farløs og at enka måtte finne et utkomme . I 1900 er Elen hos datteren Amalie og svigersønnen Andor på Tennstrand. Hans fikk skjøte på eiendommen, Øvermarken, våren 1902. Kjøpesummen var 500 kroner, og beløpet i sin helhet ble finansiert av Jacob Lind i Kjøpsvik mot pant i bruket.
På bruk 1 og 2 var det også en husmannsplass. Lars Monsen hadde trolig opparbeidet plassen i 1890- åra. Han var bror til Anne Monsdtr, svoger til Karl Hansen og dermed er det en nær familiesammenheng i dette tilfellet. I 1900 bodde barna Bernhard, Amanda og Sandra fortsatt hjemme.
Forhauan/Goahttse
Plassen Forhauan har sannsynligvis en lang, men udokumentert historie. (”Indre Tysfjord” FT 1801) Stedet har vært brukt til mer eller mindre permante boplasser for samiske familier opp gjennom tidene. Etter utskiftingprosessene på 1870- og 1880 tallet får området eiere og de som bodde der eller de som kom dit, måtte forholde seg til det nye ”eiendomsregimet” på en annen måte enn tidligere.
Ved folketellinga i 1900 er det to familier som bor der, begge kom dit i 1890-åra og hadde mest sannsynlig private avtaler med eierne som var. Etter hvert blir forholdene formalisert og Forhauan framstår som en typisk husmannsplass. John Knudsen og kona Maren Pedersdtr var husmenn under bruk nr. 5 eid av Kristian Nilsen på Straumsnes. Vi har dessverre ikke tilgang til husmannsseddelsen og det konkrete innholdet, men da seddelen og avtalen blir tinglyst i 1906. John Knudsen får rett til havnegang og andre unente vilkår og må for det svare en årlig avgift på 18,- kroner. John Knudsen kom fra Hestvik, der det også ble trangt om plassen i 1890- åra. I 1900 bodde barna Elise, Jacob, Inga og Knut hjemme.
Under bruk nr. 3, eid av Peter Andersen på Straumsnes, bodde Anders Iversen og Elen Andersdtr som var kommet til Forhauan mellom 1895 og 1898. Anders titulerer seg i 1900 som gårdbruker uten jord og dyrker korn og potet. Familien hadde i 1900 barna Iver, Anna, Helga og Emilie. Det finnes ingen tinglyste avtaler mellom Anders Iversen og grunneieren Peter Andersen.
Gnr. 26. Straumen
Vi var i den felles innledningen for gårdene Straumnes og Straumen inn på at Axel Pedersen fikk bygsel på gården Straumen i 1786. Axel hadde giftet seg året før med Adelus Jensdtr fra Drag (Se Slekt, Drag 4). Paret fikk seks barn. Rundt år 1800 er det en folksom husstand hos Adelus og Axel i Straumen. Den teller til sammen 10 individer. Barna Amund, Ingbor og Jens. Det var bare disse tre som nådde voksen alder. Adelus sin stemor og hennes barn Samuel, Malena og Abel bodde også i huset og tjenestekaren Peder Finnesen.
Det var i tillegg to brukere til på gården på denne tida. Den ene av disse var Willum Helgesen og hans familie; kona Berit og barna. Willum har foreløpig ikke greid å sette inn i en slektssammnheng. Derimot vet at han i 1897 giftet seg med Berith Pedersdtr, datter til Peder Axelsen, og på den måten ble han bygselshaver Axel Pedersens svigerbror. Willum og Berith fikk fire barn; Helge, Marit, Peder og Ingbor. Familien forsvinner sporløst. Siste beretning er da paret får sitt fjerde barn i 1808. I 1801 var Marit Olsdtr (f. 1780) tjenestejente hos familien. I 1805 fikk Willum bygsel på 10 mark på en del av gården. Den 72 år gamle enkemannen Anders Andersen oppholdt seg også i huset på dette tidspunkt. Vi vet ikke mer om familien enn Willum ikke er i Straumen ved matrikuleringa i 1818.
En tredje familie var også brukere i Straumen rundt år 1800. Christen Mortensen og Elen Kristensdtr hadde giftet seg i 1797, men fikk igjen barn. I 1801 hadde de en tjenestejente , Gabrica Paulsdtr (f. ca. 1786) som er ukjent i slektssammenheng. Paret hadde i 1801 en tre år gammel pleiesønn, Hans Bersvendsen.
Ved jordavgiftsfastsettelsen i 1802 har Straumen to oppsittere. Den tyder på at den sistnevnte familien hadde forlatt stedet. Verdien på gården ble fastsatt til 53 rd og 52 mk, men har det samme skyldøre som tidligere på 1 pd og 18 mk. I 1805 fikk Petronella Lind skjøte på 21 mark på en del av gården i Straumen, summen var 80 spd. Petronella var enke etter den første Lind, Willum, som hadde etablert seg i Kjøpsvik. Willum døde i 1802, men allerede året etter giftet Petronella med den 12 år yngre John Andreas Reener. Det er fra Reener at Willum fikk sin bygsel i 1806 på 10,5 mark. Den eldste bygselhaver i Straumen Axel Pedersen døde i 1839 og Jacob Lind, Willum Linds sønn, og stesønn av Reener overtok da hele bygselen for Straumen på 1pd og 18 mark. Hele Straumen er altså på Linds hender i 12 år fra 1839 til 1851. Vi vet ikke hva som skjedde med Willum Helgesens part, men den ble trolig overtatt av Henric Olsen fra Tennstrand som i 1818 er bruker i Straumen. Samme år beskrivers gården som stats- og proprietærgods.v Det kunne såes ½ rug og 3 tønner bygg som skulle gi omtrentlig samme avkastning som på Straumsnes. Det kunne fødes 2 hester, 9 kyr, 2 ungnaut og 40 småfe. Jordbunnen og havnegangen ble ansett som god, skogen gav fullt brensel. Det var gode forhold for markslått (utslått), og ikke minst : fiskeforholdene var ganske gode.
I 1820 og 30- åra var det altså to brukere i Straumen. Vi har flere ganger nevnt Axel Pedersen. Han drev fram til sin død i 1839, da bruket ble disponert av Jacob Lind som i sin tur bygslet det av staten. Axels første kone, Adelus døde i 1804, og etterlot seg mann og 3 barn, den yngste bare 7 år gammel. I en hard virkelighet var det bare en naturlig konsekvens at Axel året etter giftet seg pånytt, denne gang med Ingeborg Christphersdtr (Tømmervik 4). Paret fikk ingen barn sammen, men Axels barn fikk en kvinne i huset. Stemoren døde i 1814. Axel inngikk et tredje ekteskap i 1816 , med den relativt unge enken Ane Malena Andersdtr, som var gift i Sørfjorden. Axel og Ane Malena fikk tre barn, Ingeborg, Peder og Jonetta. Peder drev videre i Straumen, men fikk faktisk ikke skjøte på gården før i 1896, seks år før han døde. Peder giftet seg i 1840 med Ulrikke Larsdtr fra Sverige. Paret fikk til sammen fem barn.
Nils Henricsen og svogeren Nils Mortensen kjøpte i 1851 den delen av gården som Henric Olsen hadde drevet siden 1818 og fram til sin død i 1850. Skjøtet fikk de fra Jacob Lind og kjøpesummen var 40 spd. Bruket fikk løpenummer 185 og matrikkelnummer 109. Nils giftet seg samme år med Bereth Essaiasdtr fra Grunnvoll. Nils Mortensen fra Skarberg hadde giftet seg med Pernille Henricsdtr 10 år tidligere.
Stabilitet er et stikkord for Straumen i siste halvpart av 1800-tallet. Midt på 1860- tallet var det 24 indidvider på gården, fordelt på tre husstander. Hos Peder og Ulrikke var alle fortsatt alle barna hjemme, unntatt Ingeborg Maria. Familien hadde hest, fire storfe og 20 sauer. De sådde 1 tønne bygg og 6 tønner poteter. I tillegg kom fisket. Etter datidens mål må vi nok slå fast at det var relativ velstand på bruket (186/105).
På bruk nr. 185a til Bereth og Nils var det i 1865 fem barn og i tillegg huset familien et legdslem, Siri Gudbrandsdtr(f. ca. 1789) . Hun kan være datter av Gudbrand Larsen fra Råna, men hun er ikke registrert i noen kilder, men oppgir at hun er født i Lødingen og i 1801 er det bare en Gudbrand i sognet. Bruket hadde hest, tre storfe og 10 sauer. De sådde ½ tønne poteter og satte 3 tønner potet.
Hos Nils Mortensen og Pernille bodde seks barn mellom 21 og 6 år hjemme. Det var tre kyr og 10 sauer på gården. De sådde like mye korn og satte like mye potet som på nabobruker. 185 a og b var altså jevnstore. Hesten var nok brukt i fellesskap.
Fram til 1875 hadde det rimeligvis skjedd noen endringer, men eierstrukturen var den samme. Peder Axelsen var i 1868 blitt enkemann. Datteren Jonette hadde giftet seg med Lars Andreas Monsen og paret bodde nå i huset som inderster med de to små døtrene sine, Julie og Helmine, på henholdsvis 3 og ett år. Peders sønner, Jacob og Peter, bodde fortsatt hjemme og ”hjalp faderen”. Enda to små barn var kommet. Peders datter, Bergithe, hadde fått sønnene Oluf Marthin og Aldor Marthin i henholdsvis 1872 og 1874. Brukets størrelse; antall dyr var det samme. De satte like mye poteter og sådde like mye korn som tidligere.
I husstanden til Beret og Nils, var det heller ikke betydelige endringer i 1875. Fire barn bodde fortsatt hjemme. I huset var også Brynhild Eriksdtr (f. 1799) som legdslem. Bruket hadde fortsatt hest, de hadde tre kyr, 13 sauer. De sådde ½ tønne bygg og satte 2 tønner poteter. De drev altså omtrent på samme måte som ti år tidligere.
Det var heller ingen vesentlige endringer hos Nils og Peternille på de 10 årene fra 1865 til 1875. Av parets sju barn var det bare Jonette som i 1875 var flyttet hjemmefra. Hun var flyttet til Kikvik (Se Slekt, Kikvik 15).
Fra 1875 til 1900 var det rimeligvis skjedd betydelige endringer på gården. Brukene hadde fått nye betegnelser og som ellers var det fortatt utskiftninger i 1870- åra, i Straumen i 1873 og 1874.
I 1885 foregår det to overdragelser i Straumen. Eierene av bruk 1, Nils Henriksen og Nils Mortensen, overdrar bruket, fortsatt i to deler, til sine sønnnene Edvard Mathias Nilsen og Peder Nilsen. Bruket som tidligere var drevet av to svogre og deres familier, blir drevet videre av to søskenbarn. Kjøpesummene var henholdsvis 500 og 400 kroner. Kår til selgere og hustruer var av en årlig verdi på henholdsvis 200 og 116 kroner. Noe som forteller oss at det nok var flere verdier i den førstenevnte familien.
På bruk nummer to skjedde den store formelle endringen så seint som i 1895 da Peder Axelsen ble sjøleier. Kjøpesummen var 400 kroner og skyldøret ble fastsatt til 1 mark og 86 øre mot 1 mark og 88 på bruk nummer 1. To år seinere overtok Peders sønn Jacob bruket (bnr.2) for 400 kroner. Peder og datteren Lovise fikk kår. Jacob hadde giftet seg i 1882 med Elisabeth Nilsdatter og paret fikk tre døtre, Oleanna, Albertine og Elisa som i 1900 alle bodde hjemme sammen med bestefaren Peder og tanta Lovise.
I 1900 var bnr. 1 fortsatt et ”sambruk”, men med to husstander. Edvard hadde i 1886 giftet seg med Amalie Andreasdtr fra Erikstad i Lødingen. Amalie og Edvard fikk seks barn fram til århundreskiftet, men bare tre av dem, Nils, Edvin og Emma, finner vi igjen ved folketellinga i 1900. Familien hadde ei tjenestejente, Marie Nilsdatter og kårkallen Nils Henriksen som ennå skulle leve i 10 år.
Den andre husstanden på bruk nr. 1 var det i 1900 adskillig flere mennesker. Nils Mortensen sin sønn, Peder, hadde i 1883 giftet seg med Jensine Nilsdatter fra Losvik. Jensine sin mor var Adelus Jensdtr fra Straumsnes. Adelus var blitt enke i 1867 og det kan hende døtrene oppholdt seg mye i Straumen etter farens død. Jensine og Peder fikk seks barn mellom 1885 og 1895. 5 av disse er finner vi ved folketellinga i 1900. Det var: Julius, Emil, Toralf, Nikoline, Sandra og Ida. Nils var kårkall og Jensines mor, Adelus var føderådskone.
I 1910 blir bruk nummer 1 delt i 2. Det var nok bare en lang og innarbeidet praksis som ble formalisert. Det såkalte hovedbøllet, får bruksnummeret 1 og navnet Låvebakken, med et skyldøre på 0, 94. Den andre halvparten fikk bruksnummer 3 og navnet Elvebakken.
SLEKTSHISTORIE FOR Straumen (gnr. 225 og 226)
Av Finn Rønnebu
Til daglig brukes Straumen om de to gårdsnumrene 25 (Straumsnes) og 26 (Straumen) og plassen Forhauan. Familie 1B, 2B, 3B og 4B opptrer i 1801 under gården Kybsfjord. Vi vil sterkt anta at det dreier seg om Forhauan. Alle forsørgere har betegnelsen ”Fjeldfind”og i tilfellet 3B,” Fjeldfind- enke”.
1. Axel Pedersen ca. 1688 – 1773 g. m. NN
- Peder ca. 1726 (2)
1.B Joen Pedersen ca. 1768 - (foreldre: Gunhild og Peder) g. m. Ane Uvæsdtr ca. 1771 -
- Caren 3/4 1792
- Peder 23/11 1793
- Peter ca. 1796
- Joen 1/9 1798
Sammen med familien bodde Joens mor, Gunhild (f. ca. 1718) og hennes barn Marit (f. ca. 1776) og Aarshild (f. ca. 1779). Da Peder ble døpt var Aanet Nielsen fra Kikvik fadder.
2. Peder Axelsen ca. 1726 – 1805 (1) g. a) ca. 1750 m. Marit Joensdtr - 1770
- Axel ca. 1751 (3)
- Beret ca. 1762 (14)
- Mogens 1768* (Grunnvoll 4)
g. b) 1776 m. Øllegaard Jensdtr 1749 – 7/9 1821 (Drag 4)
- Jens 1777 (12)
- Peder 1779 (13)
- Malena Maria 1781 (Grunnvoll 8)
- jente 1783 – dså
- Elen 1786
- Ole 1787 (16)
Peder og Marit hadde trolig tre barn til som ikke vokste opp. Paret kom fra Bjerkvik.
Elen giftet seg 5/1 1805 med Lars Knudsen, Hadsels sogn. * Den gode Mogens, het nok Mons til daglig, men presten har ført ham inn under den danske varianten. En annen variant er Magnus, som kom i vanlig bruk betydelig senere.
2.B Peder Michelsen ca. 1861 g. m. Marit Pedersdtr ca. 1766 -
- Elen ca. 1789
- Elen ca. 1792
- Peder 9/8 1793
- Joen ca. 1795
- Bannic ca. 1798
Da Peder ble døpt i 1793 hadde foreldrene betegnelsen ”lapper fra Sverig”
3. Axel Pedersen ca. 1751 – 16/7 1839 (2) g. a) 28/11 1785 m. Adelus Jensdtr 1756 - 11/9 1804 (trolig Drag 4)
- Iver 1785
- Ingbor 18/2 1789 (Sørfjorden 4)
- Olava 7/4 1789
- Amund 18/1 1793 (7)
- Jens 11/3 1797 (6)
- Peder ca. 1800
g. b) 1805 m. Ingeborg Christophersdtr - d. ca. 1814 (Tømmervik 4)
g. c) 19/10 1816 m. Ane Malene Andersdtr ca. 1778 - 24/4 1841 (Hamarøy, foreldre: Anders Knutsen og Siri Eriksdtr + Sørfjorden 8)
- Ingeborg 17/3 1817 (26 + Lysvold 12)
- Peder 23/12 1818 (8)
- Jonetta Kirstina 24/6 1821*
* Jonetta og Rasmus Steen Hartvigsen får sønnen Mathias Andreas utenfor ekteskap 2/8 1849. Med Knut Olsen får hun sønnene Ole Johan, 1856 (Hundholmen 12) og Karl Martin, 1860 (Straumsnes14)
3.B Uvæ (trolig Larsen) g. m. Marit Michelsdtr *ca. 1740 – (mor: Sidsel Aanetsdtr)
- Lars ca. 1771
- Amund ca. 1781
Marit betegnes som ”Fjeldfind- enke”. Sammen med familien bor Sidsel Aanetsdtr (f. ca. 1713) Marits mor, og Elen Pedersdtr, enke (f. ca. 1771) og hennes sønn Niels Michelsen (f. ca. 1791)
4. Christen Joensen 7/7 1752 – 17/8 1800 (Saltvik i Ofoten) g. 30/8 1783 m. Elen Andersdtr 5/3 1759 – 1840 (Skjomen)
- Niels 1782 (Hulløy 18)
- Peder 1786 (24)
- Joen 1787 – df 1801
- Christen 3/10 1788 (Losvik 11)
- Hans 30/3 1794 (Tjårnes 8)
- Ane Maria 1/7 1796 (Grunnvoll 10)
- Elisabeth 22/10 1798 (6)
Elen giftet seg på nytt 31/10 1802 med Ole Jacobsen fra ”Strømsnes”.
4.B Paul Andersen ca. 1741 – g. m. Bothild Michelsdtr ca. 1751 –
- Kirsten ca. 1781
- Caren ca. 1791
- Michel ca. 1794
5. Henrik Olsen 23/8 1790 – 24/2 1850 (Tennstrand 1) g. 30/11 1817 m. Karen Marie Pedersdtr 1796 – 29/9 1879 (Hamarøy)
- Ole 16/2 1819 (Kjelkvik 12)
- Anne Marie 30/7 1821 (8B)
- Karen Marie 27/3 1823
- Niels Andreas 2/6 1826 (9)
- Hans 22/3 1830 (10)
- Peder Andreas 13/8 1833
- Anders Nikolai 3/2 1838
Peder Andreas giftet seg 28/12 1863 med Maren Anna Johannesdtr (Kjøpsnes 21)
Anders giftet seg i 1864 med Elen M. Sørensdtr, fra Erikstad
6. Jens Axelsen 11/3 1797 - 15/5 1873 (3) g. 9/11 1822 m. Elisabeth Christensdtr 22/10 1798 – 6/3 1853 (4)
- Adelus Marie 25/5 1826 (Tjårnes 9 + Losvik 14 + Storå 30B)
- Andreas Peder 29/9 1831
- Enevold Peder 10/1 1836 (11)
7. Amund Axelsen 18/1 1793 – 4/9 1842 (3) g. 20/10 1821 m. Ingeborg Pederstdr okt.1793 - (Tjårnes 8)
- Christian Kildal 24/3 1821 (Græsvik 4)
- Øllegaard Kirstina 30/10 1823 (Fredagsvik 3)
- Peder Andreas 21/8 1825 (9B)
- Amund Andreas 21/8 1825
- Berit Kirstina 12/7 1829
- Andreas Olai 12/5 1837
Familien bodde en periode i Gressvik og i Losvik
8. Peder Axelsen 1818 – 16/7 1902 (3) g. 27/9 1840 m. Ulrikke Larsdtr ca. 1820 – 9/2 1868 (Sverige, far: Hans Christenson*)
- Petter 1840 – 30/3 1897
- Jonette 5/2 1844 (20)
- Jacob Nokolai 5/9 1845 (18)
- Ingeborg Maria 1/3 1847 - 13/4 1905
- Karoline 16/9 1849
- Bergithe 19/7 1851 (Tennstrand 4)
- Lovise 9/3 1861 – 23/5 1948
* Dette må være en feilføring i kildene. Lars er nok farens korrekte fornavn.
Petter trolig far til Johan Kristian 25/5 1871. Mor er Maria Ulrika Lundgren fra Sverige (Se Kikvik 12). Bergithe fikk sønnen Oluf Martin 2/3 1872 . Faren heter Angel Aksel Andreassen og bor i Rusvik. Den 21/1 1875 fikk hun sønn Aldor Marthin. Aldor døde 9/4 1899 Faren het Martinius til fornavn.
8.B Jens Samuelsen 4/5 1817 – df 1900 (Bukta 3) g. 9/9 1841 m. Ane Maria Henriksdtr 30/7 1821 – 3/3 1885 (5)
- Christen 30/7 1842 – 3/11 1843
- Anne Kathrine 3/8 1844 (Lysvold 13 + Kikvik 14)
- Henriethe Johanna 11/3 1847
- Jacob Jersing Heggelund 18/3 1850 (Tømmerås 8)
- Helene Ovidia 3/7 1852
- Karolus 23/8 1854
- Jensine 8/6 1859 (Ulvik 15)
- Elisabeth Marie Margrethe 2/6 1861 (Lysvold 14)
- Anton Ludvik 1/2 1865 (Haukøy 23)
Familien flyttet mye omkring og er registrert på følgende plasser: Kjelkvik,Indre Kjær, Kikvik, Ness, Haukøy og Offersøy i tillegg til Straumen.
Helene Ovidia gifter seg i 1873 m. Ole Sivertsen fra Bodø.
Karolus gifter seg i 1874 med Inger Andersdtr, og bosetter seg på Offersøy.
9. Nils Andreas Henriksen 25/6 1826 – 21/11 1910 (5) g. 31/8 1851 m. Bereth Esaiasdtr 1824 – 6/9 1899 (Grunnvoll 10)
- Edvard Mathias 27/6 1851 (21)
- Lisbeth Jensine /Elisabeth 6/10 1854 (18)
- Henriette 12/3 1858
- Anne Marie 16/1 1860 – 11/2 1890
- Emilie Kristine jan 1863 – 6/11 1868
- Bergithe 12/1 1868
- Peder Enevold 12/1 1868 - dså
9.B Peder Andreas Amundsen 21/8 1825 – (7) g. a) 14/10 1849 m. Agnetta Berith Kirstine Pedersdtr 1827 – 28/12 1859 (Hulløya 34)
- Anne Pauline 19/9 1854
g. b) 6/11 1871 m. Peternille Elisabeth Jacobsdtr 20/6 1838 – (Hundholmen 5)
- Jacob Møller Kristian 23/3 1873
- Helmine 23/3 1873 (Bjerkenes 9)
I sitt andre ekteskap bodde Peder og familien på Hulløynes.
10. Hans Henriksen 22/3 1830 – 17/5 1881 (5) g. a) 17/10 1853 m. Sara Regine Jensdtr 27/3 1830 – 14/11 1862 (Hamarøy, far Jens Sørensen, mor: Jonette R Ursin, se 16)
- Jensine Elisabeth 10/3 1857 (Kalvik 23)
- Johan Ursin 7/5 1859 (Grunnvoll 19)
- Hans Kristian 30/7 1861 - dså
Jensine Elisabeth gifter seg 30/6 1879 med Levion Magnus Pedersen (1854), Nordkil i Hamarøy, far: Peder Hansen)
g. b) 10/9 1874 m. Grethe Marie Kristensdtr * 11/61843 – (Grunnvoll 11)
- Kristoffer Olai 26/3 1871 – 31/1 1891
- Ida Sofie 21/11 1875 (Straumsnes 17)
- Gurine Margrethe 12/9 1878 – (Helland 56)
- Antonius 1879
- Hans Severin 12/3 1881 – 25/8 1882
*Grethe hadde fra tidligere sønnen Kristen Andreas 18/2 1864 (Grunnvoll 21) , far Nils Olsen. Gurine får sønnen Hans Georg 22/4 1900 – 18/10 1920 . Far er Jens Pettersen (Kjøpsvik 47).
11. Enevold Peder Jensen 10/1 1836 – 20/4 1881 (6) g. 21/10 1864 m. Anna Andersdtr 11/12 1833 – 7/5 1901 (Far: Anders Hansen, Storvik)
- Elisabeth Kristine 14/6 1865 (30)
- Albertine Emilie 3/2 1871
- Ida Amalie 2/6 1873
Albertine ble gift med Odin Næss fra Kolvereid i Nord- Trøndelag
12. Jens Pedersen 1777 – ukjent då (2) g. m. Ane Kristophersdtr (Christensdtr) uå
- Elen Christina 20/2 1805 – df 1809
- Peternille 7/3 1807 (Losvik 17)
- Christen 11/2 1809 (Helland 27)
- Elen Kristina 27/2 1811 – 30/12 1882
13. Peder Persen 1779 – ukjent då (2) g. m. Marit Arentsdtr (uå)
- Paul 30/1 1804
- Ole 28/10 1806
14. Willum Helgesen ca.1765 – f. 1818 g. 5/11 1797 m. Berit Pedersdtr ca.1765 – (2)
- Helge 5/1 1798
- Marit 12/3 1800
- Peder 22/10 1802
- Ingbor 29/1 1808
15. Christen Mortensen 1761 – ukjent då g. 14/11 1790 m. Elen Kristensdtr 1747 – ukjent då
16. Ole Persen 1787 – 20/9 1866 (2) g. a) 25/10 1807 m. Ane Hansdtr (ukjent opphav)
g. b) 17/8 1846 m. Jonette Hansdtr Ursin 2/5 1805 – 19/5 1869 (Hamarøy , enke etter Jens Sørensen, se 10)
17. Mons Monsen 8/3 1805 – 25/2 1866 (Grunnvold 4) g. m. Severine Johansdtr 27/9 1805 – 18/12 1879 (Sørfjorden 8)
- Maren 20/6 1827
- Ane Malena 6/2 1829 (28)
- Elen Maria 19/8 1831
- Jonette Hansine 21/4 1834
- John Andreas Reinert 5/10 1837 (Hundholmen 20)
- Akselie 13/3 1840 (Skarberg 16)
- Lars Andreas 5/6 1843 (20)
- Eilert Andreas Magnus 15/10 1848
18. Jacob Nikolai Pedersen 1845 – 21/3 1913 (8) g. 27/12 1882 m. Elisabeth Jensine Nilsdtr *1854 – ukjent då (far, Nils Knudsen?, trolig feil i kirkebok, se 9)
- Oleanna 24/4 1884 (50)
- Albertine 1887 (40)
- Elisa Jacobina 13/1 1891 (47)
* ”Pige Elisabeth Nilsdtr ,Strømmen” blir 10/9 1880 mor til Emilie Kristine..Faren var Ellev Nielsen (f.1839). Emilie blir mor til datteren Hulda Alvhilda 29/10 1922. Far: Johan Eriksen Rønholm.
19. Niels Andreas Mortensen 4/2 1819 – 3/12 1914 (Skarberg 15) g. ca. 1841 m. Pernille Henriksdtr ca 1821 – 1886 (kan være dtr av 5, men da må fødselsåret være feil oppgitt)
- Martinus 22/5 1845
- Jonette Karolina 30/4 1847 * (Kikvik 15)
- Kristian Olai 24/1 1851 (30)
- Peder Mathias (Peer Martin) 29/8 1853 (25)
- Johan Andreas 29/8 1853 (Grunnvoll 20)
- Peroline 27/7 1861 (Grunnvoll 19)
- Nikoline Martine 9/8 1864 (Grunnvoll 22)
Jonette får sønnen Hermann Olai 6/10 1870. Far er Ole Amundsen.
20. Lars Andreas Monsen 5/6 1843 – 24/11 1918 (17) g. m. Jonette Marie Pedersdtr 5/2 1844 – 1932 (8)
- Julie Leonora 1872
- Helmine Elisabeth 29/4 1875 (g. m. Peder Kr. Jensen Kjelkvik/Fuglfjord)
- Eilert Magnus 4/5 1877 – 18/11 1881
- Selma Ovidia 28/2 1880 – 17/1 1883
- Bernhard 9/7 1884 (50)
- Amanda Ulrikke 1/8 1887
- Sandra Emilie 16/8 1890 – 20/5 1971
Amanda gift med Kristian Pedersen, Åmo, se Drag 73.
21. Edvard Nilsen 1851 – 1930 (9) g. 29/4 1886 m. Amalie Andreasdtr 1865 – ukjent då (Erikstad i Lødingen)
- Emma Antona 23/4 1887 (45 B)
- Anna Berntine 14/8 1888 – 19/1 1889
- Udøpt jente 9/4 1890 – dså
- Nils Andreas 17/1 1893 (43)
- Andreas Nikolai 28/8 1895 – dså
- Edvin Antonius 1/10 1898 * (53)
Edvin ble far til Einar Norvald 4/8 1924. Mor: Magna Antonsen (Bukta 8)
22. Ole Hansen 1792 – (Kalvik 6) g. 2/10 1819 m. Anne Margrethe Olsdtr 1794 - (Tennstrand 1)
- Hans 12/8 1819
- Niels Ingebrigt 14/7 1823 (Fredagsvik 3)
- Ole Andreas 28/2 1830
I 1823 bor familien på Helland. Senere også Indre Kjær. Ole Andreas reiste til Sydalen i Gimsøy.
24. Peder Christensen 1786 – 14/9 1834 (4) g. 14/11 1812 m. Berith Mathisdtr ca. 1776 – ukjent då (Sørfjorden 1 + Tjårnes 7)
- Christen 28/8 1814
- Ellen Margrethe Kirstina 7/12 1820 (Tørnes 29)
- Josef 1826
Fam flyttet til Tjårnes ca. 1820
25. Peder Martin Nilsen 1853 – ukjent då (19) g. 13/7 1883 m. Jensine Nilsdtr 1863 – 13/5 1901 (Losvik14)
- Nikoline Abertine 27/4 1885 (38)
- Sandra Peternille 16/3 1887
- Ida 1887
- Julius 27/4 1893
- Emil 27/4 1893
- Toralf Peter Nikolai 9/8 1895
26. Dines Christensen 18/10 1806 – ca. 1850 (Ness 6) g. 9/10 1839 m. Ingbor Axelsdtr * 17/3 1817 - (3 + Lysvold 12)
- Ole Andreas Iver 24/8 1839 (Lysvold 13)
- Kristen Peder Ingemann 18/7 1842 (Skarberg 22)
- Peder Andreas 18/2 1847 – 31/3 1868
Familien bodde også på Grunnvoll.* Ingeborg fikk sønnen Jacob Daniel 17/3 1853. Faren var Peter Danielsen, Rørvik.
Peder Andreas blir i 1865 far til Levion Hardberg (Kalvik 29). Mor var Marie Larsdtr som var i tjeneste på Skarberg. Ved dåp befinner moren seg på Skarberg, og Levion er født der, og Peder på Hundholmen .Alder på Marie er ikke oppgitt, og det er vanskelig å identifisere henne nærmere.
28. Karl Magnus Norvald Hansen 29/9 1824 – 9/7 1908 (Gellivare i S., far: Hans Erik Nordvall og Kajsa Nystrøm) g. 29/9 1851 m. Anne Monsdtr 6/2 1829 – 25/11 1910 (17)
- Fridtjof Vilhelm 15/1 1852 (31)
- Madgalena Amalia 11/1 1855 – 17/4 1863
- Hermann Kristian 16/7 1857
- Johan Peter 16/6 1860 (36)
- Mathias Severin 20/6 1862 (32)
- Ida Sofie 22/9 1865 *
- Ingvald Magnus 16/10 1869
- Ingemann Ferdinand 1872 – 23/10 1892
- Ida 1875?
- Karl Ingemann 13/8 1878 (37)
* ”Ungkarl Hans og Pige Sofie Karlsdtr Strømmen” får datteren Leonore 27/7 1887- dså. Ingen flere opplysninmger om barnefaren.
29. Peder Andreas Andersen 3/11 1847 – 1934 (Foreldre: Anders Hansen og Kirsten Maria Johnsdtr) g. 16/7 1875 m. Elisabeth Christine Nielsdtr 1853 – 8/2 1924 (Losvik 14)
- Theodor Kristian 1876 – df 1890
- Nils Andreas 2/5 1877 (35)
- Antonius Hagerup 13/7 1879 (Grunnvoll 26)
- Kornelius 1/11 1881 (45 B)
- Alvilde Margrethe 22/9 1884 – df 1900
- Edvin Peder 30/8 1887
- Teodor Hagen 10/3 1890 (49)
- Elida Sofie 8/4 1894 – dså
30. Kristian Olai Nilsen 24/1 1851 – 7/8 1912 (19) g. 28/12 1883 m. Elisabeth Enevoldsdtr 14/6 1865 – 9/1 1936 (11)
- Elvine 10/9 1882 – 15/12 1886
- Konrad Marius 20/10 1884 (42)
- Hans Adolf 14/10 1887 (41)
- Thora Peternille 9/2 1891 (Grunnvoll 29)
- Ingolf Peder 21/5 1894 (Kjøpsvik129)
- Sigurd Fredleiv 6/2 1898 - 1958
31. Fridtjof Karlsen 1852 – 26/4 1941 (28) g. 16/10 1894 m. Peroline Pedersdtr 16/5 1853 - 24/2 1925 (Haukøy 7 + Sørfjorden 9B)
32. Mathias Severin Karlsen 20/6 1862 – 26/3 1914 (28) g. 28/7 1891 m. Elen Margrethe Hansdtr 1869 – (Storå 20)
- Ida Sofie 3/3 1892 - 20/2 1902
- Hildor 1893- df 1896
- Ingemann Ferdinand 7/4 1894 – 30/1 1896
- Hildor Ferdinand 31/5 1896
- Karl Abelkvist 29/8 1898
- Ida Sofie 7/9 1903
- Ellida Mathile 7/5 1906 (Tennstrand 9)
- Hans Andreas 25/8 1908
Etter århundreskiftet bodde familien i Kobvik. Ida Sofie giftet seg i 1935 med Huitfeldt Marinius Jespersen (1895) fra Lenvik på Senja.
33. Hans Peder Amundsen 1865 – 1/5 1941 (Klubbvik 7) g. 27/8 1890 m. Anna Benjaminsdtr 30/8 1866 – 3/1 1948 (Kalvik 14)
- Henriette 11/4 1891 (42)
- Aslaug Elvina 29/8 1892 – 12/2 1978
- Thora Berntine Rosenvinge 22/5 1894
- Hans Bordevik 23/5 1896 (51)
- Waldemar 20/4 1900 – 21/3 1981
- Astrid 1/11 1902 – 28/7 1992
- Sverre Johannes 26/3 1904 (Kjøpsvik 239)
- Hansine Kristine 28/3 1907 – 7/12 1983
Astrid giftet seg i 1936 med Hans Mikalsen (Klubbvik 12)
34. Anders Iversen ca. 1853 – 10/12 1910 (Ballangen) g. m. Elen Andersdtr 1853 – 30/9 1920 (Ofoten)
- Emilie 1884
- Iver Johan 1886 (39)
- Ane 1891
- Helga 1895
- Anders Berteus 5/7 1898 – dså
Familen kom fra Ofoten i 1890 –åra. Der var de fire første barna født. De flyttet etterhvert til plassen Forhauan.
35. Nils Pettersen 1877 – (29) g. 27/11 1900 m. Lovise Hartviksdtr 1880 – (Rørvik 17)
- Ellida Everine 4/5 1901
- Kristian 9/4 1902 - dså
- Lundolf 15/7 1904 (Rørvik 27)
- Robert 19/7 1906 – dså
- Edvarda 12/8 1908
- Alfred Karolius 15/6 1910
Familien flyttet til Rørvik
36. Johan Peder Karlsen 16/6 1860 – 1946 (28) g. 30/10 1883 m. Ingeborg Ovidia Pedersdtr 1866 – (Borg, far: Peder Amundsen)
- Aldor 1879
- Karl Adolf Norvall 23/1 1884
- Lars Bergiton 1886
- Augusta Victoria 1894 – 1944
Familien flyttet til Magerøya, Gjesvær i Finnmark, Måsøy kommune. Flyktet fra tyskerne i 44 og ble spredt utover landet.
37. Karl Karlsen 1878 – 18/11 1951 (28) g. 12/12 1902 m. Benedikte Nikoline Kristiansdtr 1882 – 1934 (Tørnes 39)
- Augusta Marie 15/10 1903 (Storå 58)
- Hildur Sofie 12/8 1905 (Tennstrand 10)
38. Julius Johan Johansen (Slettbakk)1882 – (Hamarøy, far: Johan Karlsen) g. m. Nikoline Albertine Pedersen 1884 – (25)
- Kithy 20/12 1909 (Skogvoll 18)
- Jarle Nikolai 13/1 1912
- Nora Edvarda 9/4 1913
Paret i Straumen i 1909,senere til Brettesnes i Vågan
39. Iver Johan Andersen 1886 – 20/11 1975 (34) g. 4/7 1913 m. Elen Anna Johansdtr 1886 – 20/12 1973 (Haukøy 38)
- Astrid Peroline 1/4 1914
- Johan 1915
- Johan Peder Nikolai 1916 (52)
- Kaja Elida 23/10 1919
- Ida Eline 20/5 1921
- Elsa Berith 23/8 1923 – 4/2 1924
- Arild 21/2 1925 – 4/8 1989
- Karl Ingemann 30/8 1927
Astrid fikk sønnen Karl Amandus Karlsen 17/3 1938 og sønnen Idar i 1939, far: Amund Mikal Karlsen (13/11 1916), Kjeldebotn i Evenes. Paret giftet i 1938 og flyttet senere til Kiruna i Sverige. Johan flyttet også til Kiruna. Ida giftet seg i 1948 med Carl Johan Sandgren (1924) fra Sverige.
Forhauan
40. Peder Martin Pedersen 1882 – 6/2 1963 (Sørfjorden 11) g. 16/7 1912 m. Albertine Margrethe Jacobsen 1887 – 20/11 1961 (18)
- Julie Pauline 11/5 1914 (Kjøpsvik 180)
41. Hans Adolf Kristiansen 1887 – 14/1 1954 (30) g. 22/7 1914 m. Julie Gerharda Birgitte Nilsen 1891 –9/2 1975 (Grunnvold 20)
- Erling Halfdan 5/6 1915 (Kjøpsvik 245)
- Kristian Johan 28/9 1918
- Olaf Jørgen Marcelius 27/6 1921 – 26/4 1944
- Thora Alfhild 21/2 1925
- Haldis Jensine 26/4 1929
42. Konrad Kristiansen 1884 – 25/ 91959 (30) g. 1917 m. Henriette Hansen 1891 – 14/11 1988 (33)
- Astrid Leonora 19/8 1917
- Leif Johan 22/4 1919 – 19/11 1941
- Hjørdis Charlotte 4/10 1921- 29/7 1998
43. Nils Andreas Edvardsen 1893 – 2/9 1945 (21) g. 1719 m. Amalie Kamilla Akselsen 1/10 1891 – 15/3 1972 (Erikstad i Lødingen, far: Aksel Sørensen)
- Albert Kornelius 29/3 1919 – 6/2 1995
- Kristian Andreas 25/5 1921
- Edmund Amandus 20/2 1924 – 3/11 1985
Amalie hadde datteren fra tidligere datteren Alma (52) , far: Arthur Johansen, Lødingen
44. Rasmus Oliver Andersen 1888 – 28/4 1970 (Sørfjorden 9B) g. 1917 m. Alvhilde/Alfhild Kathinka Mosling 11/6 1890 – 3/11 1945 (Vallersund i Trøndelag, foreldre: Marcelie og Ulrik Mosling)
- Ruth Alfrida 9/5 1917
- Marie Konstance 12/5 1919
- Gudrun 21/6 1921
- Karl Dagfinn 27/5 1923 – 2003
- Fridtjof Peder 24/3 1925
- Mildrid Solveig Petrine 20/7 1927
- Selma 30/1 1930 (Grunnvoll 40)
Ruth til Oslo. Marie til Soknedal i Trøndelag. Gudrun til Narvik. Fridtjof til Narvik, gift med Sigrid Markussen (Hestvik 19). Mildrid til Narvik.
45. Sedrup Olsen 1885 – (Lødingen) g. 1913 m. Inga Kristensen 1889 – (Tennstrand 3)
- Inga Sofie 1/6 1920 – dså
- Barn NN ? 26/12 1921
45B Kornelius Pettersen 1882 – 1/5 1968 (29) g. 9/11 1907 m. Emma Edvardsen 1887 – 1/12 1976 (21)
- Joakim 28/3 1904 – 17/8 1969
- Karl Hagbart Andreas 19/4 1909 – 3/2 1920
- Ellida Kristine Nikoline 3/11 1911
- Peder Eivind 5/3 1914 (Kjøpsvik 206)
- Edvard Andreas 9/3 1918
- Erna Elisabeth 6/7 1924 – 11/8 1939
- Karl 30/8 1926
- Nils Ludvik Edmund 16/9 1930 – 10/7 1937
Paret fikk sitt første barn tre år før ekteskapet. Familien bodde på Ness i ca. 5 år før de flyttet til Straumen. Ellida giftet seg i 1938 med Gunnar Schytte (1916) fra Hamarøy.
46. Peder Edvin Johnsen 1893 – 17/10 1957 (Hestvik 9) g. 24/7 1920 m. Inga Sigrid Paulsen 1894 – 1/10 1953 (Helmofjorden 99)
Paret bor i Forhauan.og seinere Almenningen
47. Johan Theodor Pedersen 1897 – (Dovre, far: Peder Olsen) g. 21/10 1922 m. Elise Jacobsen 1891 – (18)
- Oskar Johan 10/3 1927
49. (Theodor) Hagen Pettersen 1890 – 20/4 1944 (29) g. 1917 m. Dina Johansen 1886 – 6/3 1971 (Kjøpsvik 40)
- Nitter Angell 23/6 1920 (54)
- Eldbjørg Pauline 19/1 1926 (55)
- Asta Pauline 12/11 1927
Asta giftet seg i 1952 med Aage Botolfsen (1929) fra Hadsel.
50. Bernhard Larsen 1884 – 10/12 1962 (20) g. 26/6 1925 m. Oleanna Karoline Jacobsen 1884 – 23/1 1967 (18)
- Dødfødt jente 12/8 1926
51. Hans Hansen 1896 – 18/8 1971 (33) g. 6/7 1940 m. Olea Kristine Hansen 1910 – 21/3 1955 (Klubbvik 15)
- Arne Harald 15/5 1941
- Leif Hans Annar 23/9 1942
- Astrid Marie 31/3 1946
52. Johan Peder Iversen 1916 – (39) g. 17/7 1943 m. Alma Kristianne Johansen 1915 – (43)
- Fredleif Hjalmar 22/8 1943
- Olaf Edmund 19/5 1945
- Nora Alvilde 17/4 1948 – 14/6 s.å
Amalie fikk datteren Eva Nikoline 5/6 1937, far: Søren Nilsen (Kikvik 20)
Forhauan
53. Edvin Nilsen 1898 – 26/6 1966 (21) g. 1/1 1944 m. Borghild Jacobsen 1911 – 6/12 1985 (Kikvik 26 og 32)
- Evald Bjørn 26/3 1946 (Kjøpsvik 381)
54. Nitter Angel Pettersen 1920 – 16/5 1985 (49) g. 21/12 1943 m. Haldis Tennstrand 1923 – 25/4 1984 (Tennstrand 7)
55. Erleif Kristian Ellingsen 31/1 1910 – (Røst, far: Dankert Kristian Berg) g. 1948 m. Eldbjørg Pettersen 1926 – (49)
- Torgunn Dagmar 21/6 1948