Sundby skysstasjon
Sundby i Sør-Odal kommune er avmerket som skyss- og gjestegård på kart fra 1785. Gården lå sentralt som sundsted over Glomma til Sander. Likevel ser vi som vist under, at to nabogårder «avløste» Sundby tidlig på 1800-tallet.
I følge reisehåndbøker var det skysstasjon her både i 1846 og 1879. I 1875 var Knud Arnesen, f. 1837 sundmann og bosatt på Sundby. Sundmannen ble overflødig da Sander trebru ble bygd 1884. Den ble mye skadet av flom i 1890, og ny jernbru kom i 1932.
Sundby hadde skysskjøring til Kongsvinger eller vestover til Vestre Os eller Korsmo. I 1900 er gardbruker Anton I. F. Moss (1848-1916) også gjestgiver – med skysstasjon og har skjenkebevilling. I 1910 er den 18-årige sønnen Karsten skyssgutt. Senere overtar sønnen Osvald.
I 1923 utføres 200 hesteskyssoppdrag, men tre år senere bestemmer myndighetene å legge ned stasjonen; i praksis å ikke gi økonomisk støtte. Senere ble det butikk her som igjen ble samvirkelag og senere Coop. Den staselige bygningen er borte.
Lille Fulu
Den første gjestgiver vi kjenner til i Sør-Odal er Knud Kjøstelsen på garden Lille Fulu – ikke langt fra grensen til Kongsvinger. Ved tellingen 1801 er han 34 år, gift og med fire barn og tre tjenestefolk. Han oppgis å være bonde, gårdbeboer og gjestgiver, og har i tillegg møllebruk. Lille Fulu var da et lite samfunn med 39 beboere fordelt på sju familier. Senere ble Sundby gjestgivervirksomheten i området.
Børstad
Gården Børstad ligger omtrent 1 km nordøst for Sundby. En tid tidlig på 1800-tallet da hovedvegen gikk over Odals Værk var Børstad – den gang skrevet Borrestad – skysstasjon i stedet for Sundby.
Se også artikkelen Sør-Odals skysstasjoner med generelle skyssvilkår og forhold.
Kilder og litteratur
- Første versjon av denne artikkelen ble skrevet av Johan Seglsten på grunnlag av kirkebøker, gravminner, folketellinger, gårdsmatrikler, panteregistre, gamle kart og aviser, reisehåndbøker, faglitteratur, samt bygdebøker.
- Kirkeby, Birger: Odalsboka: fellesbind for Nord- og Sør-Odal (1966)
- Kirkeby, Birger: Sør-Odal bygdebok (flere bind fra 1971)