Supplikk

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Suplikk»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Supplikk eller sjupplikasjon er et ord for et klage- eller bønneskrift stila til kongen. Det finnes supplikker fra allmuen fra senmiddelalderen, men de var særlig på 1600- og 1700-tallet at de var vanlige. De var et viktig redskap for allmuen når de hadde behov for å påvirke myndighetene, og opptrer ofte i forbindelse med klager på lokale embetsmenn, skatter og forskjellige pålegg.

Det ble mot slutten av 1600-tallet gjort noen forsøk på å begrense muligeheten til å skrive supplikker, blant annet gjennom Christian Vs Norske Lov fra 1687. Men sentralmyndighetene i København var samtidig interessert i å holde denne kanalen åpen. En viktig grunn til det er at også de ville ha kontroll med embetsmenn i Norge. Med trege kommunikasjonskanaler var det forholdsvis enkelt for lokale embetsmenn å utnytte sin stilling, til ulempe for både allmuen og København.

Fra 1591 ble det vanlig at sorenskriverne førte supplikker i pennen, og i en forordning fra 1592 fikk de på papiret et monopol på å gjøre det. Dette var egentlig ikke en radikal endring, for tidligere hadde bygdetinget ofte blitt brukt når man skulle gå sammen om å skrive en supplikk. Dette ble til tider omgått, og det var en viss toleranse for at man gjorde det – sorenskriverens rolle ble nemlig til tider et spørsmål om bukken og havresekken, ettersom de kunne ha interesse av å beskytte sine likemenn i embetsverket. Dette ble løst i 1646 ved at lensherren ble pålagt å utnevne en annen dersom sorenskriveren vegra seg. I Christian Vs Norske Lov ble det videreført at sorenskriveren skulle forfatte supplikker, men dersom han var inhabil skulle amtmannen utnevne en annen. I 1735 ble det bestemt at amtmannen skulle oppnevne to personer i hvert fogderi som kunne skrive supplikker i sorenskriverens fravær.

I byene ble det til tider utnevt supplikasjons- og stevningsskrivere, som også kan ha vært en tidlig form for offentlig godkjente sakførere. Dette var en ordning som bare fungerte i kort tid, og svært sporadisk.

Kilder til supplikker

Mange supplikker er bevart, og vi kan også finne sporene etter dem i svar fra København.

Norsk Historisk Kjeldeskrift-Institutt ga i 1988 og 1990 ut to bind med transkriberte supplikker fra årene 1660–1662.

Kilder og litteratur