Tønsberg kystkultursenter

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Tønsberg kystkultursenter ligger langs Nøtterøysida av Kanalen i Tønsberg. Senteret ble etablert i 1991. Loggen kystlag står for restaurering og drift av båter og bygninger, samt andre aktiviteter på kystkultursenter.

Bygningen

Senteret har fem bygninger som er reddet for ettertida av entusiastiske medlemmer av Loggen kystlag.

Murbygningene fra Teie Ubåtstasjon

Like ved Kanalbrua ble det i 1917 bygget tre murbygninger som huset Teie Ubåtstasjon fram til 1940 da tyskerne overtok anlegget og hadde fanger der. Etter krigen ble bygningene Ladestasjonen, Verkstedet og Torpedomagasinet benyttet til yrkesskole. I 1990 ble de forfalne bygningene overdratt til Stiftelsen Teie Ubåtstasjon hvor Loggen kystlag var en av flere drivere som bidro med stor dugnadsinnsats for å sette bygningene i stand til å kunne være et Kystkultursenter. I dag er navnet Stiftelsen Tønsberg Kystkultursenter.

Riggerloftet

Riggerloftet, en tømmerbygning med tre etasjer og loft. Bygningen ble oppført i 1780 årene, sannsynligvis på Bolærne øst for Tønsberg. Der ble den benyttet som kornmagasin i forbindelse med kornimport fra kontinentet. Under Napoleons krigen på begynnelsen av 1800-tallet, ble bygningen flyttet til Kaldnes mekaniske verksted. På dette verftet ble bygningen benyttet til barderenseri, mastebod, riggerloft og lager. Beliggenheten var litt vest for Kystkultursenteret. Etter hvert hadde bygningen forfalt og sto i fare for å bli flyttet ut av kommunen. Entusiastene i Loggen kystlag la i 1991 planer om å overta Riggerloftet, og 28.november 1993 ble hele bygningen flyttet i ett løft ved hjelp av Trosvikgubben og satt rett ned på den ferdigstøpte sokkelen. Der ble den i perioden 1996 - 2002 møysommelig restaurert tilbake til den opprinnelige empireversjonen. Innvendig er de originale tømmerveggene og romløsningene bevart.

Sjøbua

Området vest for Ubåtstasjonen var opprinnelig et treskipsbyggeri med slipp og en stor sjøbod. Senere hadde bedriften ScanRope sitt råvarelager i Sjøbua rett vest for båtbyggeriet. Denne Sjøbua ble ervervet av Stiftelsen samtidig med at Riggerloftet ble innlemmet i senteret. Kystlaget overtok også et område som senere er utviklet til slipp. Etter nesten ti år, var Sjøbua så dårlig at den måtte rives i 2002. Et møysommelig arbeid med å skaffe penger nok til gjenoppføringen, førte til at vi i 2008 hadde skaffet penger nok til å starte bygging. 10.september 2011 var det innvielse og dugnadsfest.

Prosjekt Reperbanen

Tønsberg Reperbane var en markert bygning i Tønsberg fra 1795. Da bygningen brant i 1910, ble den gjenoppbygget som en moderne ståltaufabrikk, - den første i Norge som produserte ståltau. Denne er revet, men vi ønsker å gjenoppføre 100 meter av den gamle bygningen. Loggen kystlag har lagret maskineri og takstoler fra bygningen.

Berntine

Berntine på 71,5 fot seilte som ishavsskute fra Tromsø fra 1890 til 1920, deretter ble hun brukt som fraktefartøy og fikk navnet Havnøy i 1946. I 1978 ble hun ført til Tønsberg og ble her gjenoppbygd som galeas for å brukes som skoleskip i alternativt barnevernsarbeid. I 2008 ble båten overtatt av en stiftelse hvor Loggen kystlag er med i samarbeidet. Skuta fikk tilbake sitt opprinnelige navn.

Adopter et kystkulturminne

Loggen kystlag har valgt å adoptere hele kystkultursenteret innbefattet Berntine som sitt kulturminne i Forbundet KYSTENs prosjekt Adopter et kystkulturminne. Målsetniga med adopsjonen er forsette med den omfattene aktiviteten og kystkulturformidling på senteret.

Kilder

  • Informasjonens skriv fra Loggen kystlag til Forbundet KYSTEN, mars 2014.


Koordinater: 59.261199° N 10.411946° Ø