Tønsberg tønne

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tønsberg tønne
Foto: Pål Giørtz

Tønsberg tønne er et større sjømerke på sørøstspissen av Østerøya i Sandefjord kommune.

Merket dekker ved innseilingen til Tønsbergfjorden. Som sjømerke må dette være meget gammelt, og sannsynligvis et av Norges eldste. Det er nevnt i Sverresagaen1200-tallet.

Opprinnelig var det en påle med en tønne som markerte stedet. I dag er det en sort og hvitmalt steinvarde som utgjør sjømerket. Denne ble antakelig murt opp rundt 1900. Farvannet er grunt og trangt, og her kan det oppstå grov sjø selv ved moderate vindforhold. Det har derfor vært en rekke skipsforlist i dette farvannet, senest i 1960 da frakteskipet «Bjørgvin» gikk ned. I 1944 forliste det tyske transportskipet «Völkenburg» her. Disse skipene ligger som meget godt bevarte skipsvrak på ca. 20 meters dybde.

Østerøya var befestet under andre verdenskrig og på odden nedenfor sjømerket ved sjøen er det en soldatkaserne i en kløft og tre mitraljøsestillinger sprengt ned og støpt inn i fjellet, samt en observasjonspost. Denne stillingen hadde utsyn mot mot det åpne havet, og Folehavna fortVesterøya mot vest, og Torås fortTjøme mot øst.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.058495° N 10.308630° Ø