Takfaks i Østfold
Takfaks Anisantha tectorum
Hyppighet og utbredelse
sjelden i 5x5 km-skalaen og ganske sjelden i 1x1 km-skalaen. ikke noeklart geografisk mønster men vestlig
Økologi
Sjekk floraer og Artsdatabankens nettsider, men knytt arten kun til "naturtyper" som finnes i Østfold. Vi trenger en liste her?
Oppdagelseshistorikk
Kun første innsamling og første litteraturomtale . Ikke oppdagelser generelt. Dersom det er uklart hva som er eldst så kan dette beskrives, hvor en f.eks. har mistanke om at et utdatert funn kan være eldre. Og ved valg av eldste funn så har komplett daterte funn prioritet foran ikke komplett daterte funn, eks. 10. juni 1898 før juni 1898, før 1898. Tidsrom f.eks. 12.–15.6.1898 brukes tankestrek, ikke bindestrek. Formen 8.6.1898 eller 8. juni 1898??
For eldste litteratur sjekk Wilse 1779, Wikström 1828 (men google books https://books.google.no/books?id=dFkHAAAAcAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false), Collett 1868, Blyttenes floraer som er tilgjengelig i Nettbiblioteket, samt noen av Axel Blytts "Nye bidrag". Liste med eldste litteratur er distribuert, men den kan inneholde feil, og har flere mangler. Når forfatteren i kilden som bruker igjen bruker en annen kilde så skriv også dette. Dette er særlig aktuelt hos Collett 1868, f.eks. Hans Christian Printz 1842 i Robert Collett 1968 (1827 Blytt og 1842 Printz, men ikke årstall fra Schübeler). Dette gjelder også Blyttenes floraer, men en får ikke årstall fra opprinnelig kilde.
Det er laget en liste med eldste belegg for samtlige taxa som kan inneholde feil/mangler. Start gjerne med sjekk i Artskart, søk opp Østfold og art, filtrer på belegg, åpne statistikk-siden, og velg antall per år. Når det gjelder Artskart så har de tvunget all datering inn med en dato, eksempelvis 1842 har blitt 1.1.1842, juni 1842 har blitt 1. juni 1842. Derfor bør foto av etikett sjekkes når det er tilgjengelig. Når det gjelder materiale fra Göteborgherbariet som det også finnes en del førstegangsinnsamlinger fra Østfold bør nettsiden Virtuella herbariet konsulteres.
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
stort sett gamle funn
Johansen, Øivind 1981. Onsøy's flora, se Bibliografi:Østfoldflora. Observasjoner i perioden slutten av Collett, Robert 1868. Observasjoner fra 1827 (M.N. Blytt), 1842 (H.C. Printz) og 1865 (Collett). Uklart når Schübeler var på Hvaler.
Plantelista fra Kråkerøy er mindre viktig og Søndre Asmaløy (bare 4 km2) minst viktig, men ta gjerne en sjekk i disse også.
Forvaltningsstatus
Takfaks er vurdert til sterkt truet EN for Norsk rødliste for arter 2021[1].
Kommentarer
Vi har 4 arter av slekta Anisantha i Østfold: madridfaks, sandfaks, takfaks og trollfaks. Alle er sjeldne, fremmede arter med i hovedsak gamle funn, og alle er knyttet til tørr mark med mye forstyrrelse. Artene er innbyrdes like, og det er vanskelig å få felterfaring med å skille artene. Eventuelle funn av noen av disse bør absolutt belegges.
Internasjonalt er det ikke vanlig å operere med slekta Anisantha. Nasari et al. (2022) analyserte DNA (både kjerne-DNA og kloroplast-DNA) fra et stort antall arter i den gamle "storslekta" Bromus. De fant at de gjenværende artene i slekta Bromus utgjør en parafyletisk gruppe hvis man skiller ut Anisantha og Bromopsis som egne slekter (en parafyletisk gruppe er en organismegruppe hvor alle artene i gruppa har et felles evolusjonært opphav, men gruppa inkluderer ikke alle arter som er etterkommere av dette felles opphavet). Både GBIF og Worldfloraonline/Plants of the world online benytter derfor de gamle Bromus-navnene: Madridfaks Bromus madritensis, sandfaks B. sterilis, takfaks B. tectorum og trollfaks B. diandrus. Dette vil nok innføres også i norsk litteratur etterhvert.
Kilder og litteratur
Eksterne lenker
- Takfaks hos Store norske leksikon
- Takfaks hos Artsdatabanken