Telthuset ved Skedsmo kirke
Telthuset ved Skedsmo kirke ble på 1700-tallet oppført på den militær øvelsesplassen som da ble anlagt på Skedsmovollen, rett foran kirken. Navnet telthus kom i bruk fordi det var her man oppbevarte telt og annet militært utstyr.
Kirkene var lagerplass for militært utstyr
I mange år var det slik at militært utstyr som våpen og telt ble oppbevart på loftet inne i kirkene. På begynnelsen av 1700-tallet ble kirkene solgt til menighetene og det ble da oppført egne lagerhus ved øvelsesplassene rundt i landet.
Eksersis før gudstjenesten
For distrikter som ikke var tilknyttet Lahaugmoen var det vanlig at dragontreningen ble gjennomført nær den lokale kirken. Treningen foregikk på søndager før eller etter gudstjenesten. De uniformerte dragonene skulle sitte på første benk under gudstjenesten, og det hendte at de kom litt sent inn hvis treningen hadde foregått før gudstjenesten. Dette førte til irritasjon hos presten og menigheten. Les mer om dette i Dragonene fra Skedsmo.
Telthuset ble kornlager
Denne bygningen her var altså opprinnelig et militært lager, men under hungersnøden i krigen 1807-1814 ble det tatt i bruk som kornlager. I årene som fulgte ble det brukt som «kornbank» hvor bønder kunne sette inn korn som kunne tas ut ved behov.
Under hungersnøden i krigen 1807-1814 ble det tatt i bruk som kornlager. I årene som fulgte ble det brukt som «kornbank» hvor bønder kunne sette inn korn som kunne tas ut ved behov. På 1860-tallet ble huset solgt til gården det nå ligger på – Leikvoll, der det i mange år har gjort god nytte som stabbur.
Forløperen til lokalbanken
Ordningen med kornbank var en direkte foranledning til at det ble opprettet lokale banker, se mer under Skedsmo Sparebank.