Thileepan

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde fra Thileepans minnemarkering 29.09.2024 på Frogner kultursenter.
Foto: Morisha Roxan (2024).

Thileepan er kallenavnet til Rasaiah Parthipan (født 27. november 1963, død 26. september 1987). Rasaiah Parthipan var sønn av rektor Rasaiah og Parupathapathmini, og vokste opp i en familie med tre eldre brødre. Han gikk på skolen hvor faren var rektor, før han senere studerte ved Jaffna Hindu College. Thileepan var også medisinstudent, men det var hans politiske engasjement som skulle prege hans korte, men innflytelsesrike liv. Som et av de første medlemmene av Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), spilte han en sentral rolle i bevegelsen, særlig innenfor politikk i Jaffna-distriktet. Det var her han for alvor ble kjent for sin kamp for tamilenes rettigheter.

Hvert år markerer tamiler i Norge hans død og minnes kampen han kjempet for tamilenes rettigheter.

Sultestreik

Thileepans navn ble for alvor knyttet til hans sultestreik i september 1987, en handling som gjorde ham til en martyr i tamilsk historie. Sultestreiken var en ikke-voldelig protest rettet mot den indiske regjeringen, som på dette tidspunktet forsøkte å megle i konflikten mellom LTTE og den singalesiske regjeringen i Sri Lanka. Thileepan fremsatte fem krav til den indiske staten, som han håpet skulle føre til en mer rettferdig behandling av tamilene i landet.

De fem kravene var som følger:

  1. Okkupasjon av tamilske områder må stanses: Thileepan krevde at den singalesiske regjeringen måtte stoppe med å bosette singhalesere i tamilske områder.  
  2. Alle politiske fanger må løslates: Mange tamiler, spesielt de som var engasjert i kampen for tamilsk uavhengighet, ble fengslet uten rettssak. Thileepan krevde at disse fangene skulle løslates umiddelbart.
  3. Unntakstilstand i landet må avskaffes: Denne loven ga myndighetene rett til å arrestere hvem som helst uten grunn. Thileepan krevde at denne undertrykkende loven måtte fjernes.
  4. Politiet og heimevernet må trekke seg fra de tamilske områdene og deres våpen, gitt av den srilankiske regjeringen må trekkes tilbake: Staten hadde væpnet singhalesere som var blitt bosatt i tamilske områder, noe som skapte en svært farlig situasjon for de tamilske innbyggerne. Thileepan krevde at disse våpnene måtte tas tilbake.
  5. Tiltak for å åpne nye politistasjoner i de tamilske områdene må stanses: Krigen hadde ført til en økning i antall politistasjoner i de tamilske områdene. Thileepan krevde at opprettelsen av flere slike stasjoner måtte stanses.

Thileepan begynte sin sultestreik 15. september 1987, og hver dag frem til sin død holdt han taler der han oppfordret det tamilske folket til å stå samlet i sin kamp. Til tross for hans ikke-voldelige protest og hans vilje til å ofre sitt eget liv for saken, ble kravene hans ikke tatt til følge. Etter 12 dager uten mat og drikke døde Thileepan, 26. september 1987 klokken 10:48.

Tamiler sammenlignete hans sultestreik ble med Mahatma Gandhis ikke-voldelige motstandsstrategi, men i motsetning til Gandhis tilfelle fikk Thileepans streik en tragisk slutt. Før han påbegynte sultestreiken, uttalte Thileepan at han ønsket at kroppen hans skulle doneres til Universitetet i Jaffna, fakultet for medisin, slik at medisinstudenter kunne lære av hans kropp.

Thileepan har etter sin død blitt et symbol på den tamilske kampen, en person som var villig til å ofre alt for sitt folk og deres frihet.

Kilder




Skjermbilde 2024-10-02 213727.png Thileepan er basert på en artikkel publisert i forbindelse med prosjektet Et mangfold av historier - norsk-tamilenes historie og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.