Tomter (Nes gnr. 220)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tomter
Tomter gnr 220 Udenes i 1909.jpg
Husa på Tomter kort tid før de ble revet i tida rundt 1909.
Først nevnt: 1323
Sokn: Udnes
Fylke: Akershus
Kommune: Nes
Gnr.: 220
Kart fra 1806 som i sør viser Tomter, Østre og Vestre Hvam. Tomtertangen, den eldste kjente husmannsplassen under garden ses lengst nord på gardsområdet, nord for Tomteråsen og sørvest for Fuglefjellet. Bekken mellom Tomtertangen og Mørdrevangen dannet grense mellom Tomter og Mørdre ned til Herremyra. I nordvest ser vi Bøleråsen, hvor boligfeltet Neskollen ligger i dag.
Foto: Kartverket

Tomter (Nes gnr. 220) er en tidligere gard i NesRomerike. Garden ble fram til 1909 drevet sammen med Vesle og Store Hvam gnr 219 og 221. I 1909 ble Hvam landbruksskole etablert på eiendommene og husene revet.

Nes bygdebok regner med at garden Tomter ble utskilt fra Hvam, kanskje har den navn etter tomtene der husa på hvam hadde stått før garden ble delt i vestre (Veslehvam) og østre (Storehvam). Den første kløyvinga av Hvam kan ha vært så langt tilbake som i vikingtida. Gardsnavnet Hvam er som usammensatt naturnavn (kort dal) regna til våre eldste navnelag, og antakelig har det vært drivi jordbruk på Tomter tilbake til bronsealdren, kanskje før. Bygdeboka regner med at sjølve garden Tomter trolig ble etablert tilbake i vikingtida.

Eldste skriftlige kilde som omtaler Tomter er fra 1323, da Ingrid Ormsdatter ga 10 øyresbol (bygdeboka antok at hele garden var 32 øyresbol, men det er nok for høyt) i gave til Hovedøya kloster mot en form for kår. I 1348 makeskiftet Anders Jonssøn på Hvam til seg 2 øyresbol i Tomter fra Oslobispen. Seinere var hele garden bondegods. Garden var sannsynligvis i bruk gjennom ødetida etter svartedauden 1348/1349 og etterfølgende pestepidemier, for det var bruker på Tomter i 1514.

Da landbruksskolen overtok garden hadde husa stått ubrukt i 40 år: «Dører og vinduer var slått ut og dels spikret igjen. Taka var utette og skeive. Gjennom stabburstrappa vokste det en stor rogn, og i kjelleren under hovedbygningen bodde en grevling med familie. ... inne i hovedbygningen ... lå det det gamle møbler og husgeråd rundt omkring. Protokoller, bøker og papirer med sirlig og uforståelig handskrift lå strødd på golv og i skap og på loft.»(Nes på Romerike 5: 637)

Litteratur og kilder


Koordinater: 60.1049912° N 11.3751773° Ø