Torshov skole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Torshov skole ble etablert som skole for psykisk utviklingshemmede på tomta til Torshov gård i 1878. Skolens hovedbygning er fra ca. 1900.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
På bildet ses skolens hovedbygning til venstre, og våningshuset på Øvre Torshov gård fra begynnelsen av 1800-tallet til høyre.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Torshov skole i Oslo ble grunnlagt av Johan Anton Lippestad i 1878. Den skulle bli en skole og et internat for utviklingshemmede barn over hele landet, og var lenge kjent under navnet «Lipper`n». Navnet Torshov skole ble innført først i 1976. Den het opprinnelig Anstalten for aandelig abnorme Piger, senere Institutt for aandelig abnorme piger Thorshaug, Torshaug offentlige aandssvageskole, Torshov offentlige skole for åndssvake, og Torshov offentlige skole for evneveike.

Skolen var i drift i over hundre år, fram til den ble nedlagt i 1991. Den har i hele denne perioden vært viktig ikke bare for utviklingshemmede barn, men også som et innslag i lokalmiljøet på Sagene-Torshov, selv om eldre i bydelen forteller om fordommer mot - og frykt for - beboerne på «Lipper`n».

Kilder

  • Livet langs elva. Oslohistorie fra Sagene, Torshov, Bjølsen, Iladalen, Sandaker og Åsen. Røde, Gro, red. Bydel Sagene-Torshov. 2000. Digital versjonNettbiblioteket.

Eksterne lenker

Arkivmateriale fra skoler, og særskilt for spesialskoler, regnes som sensitivt materiale, og er normalt klausulert i åtti år. Enkelte arkivstykker kan ha klausulering på hundre år.


Erdetherny.jpg Torshov skole er basert på en artikkel fra prosjektet Er det her jeg hører til? publisert på nettstedet Erdether.no og lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.