Torsnes kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Torsnes kirke
Torsnes kirke PaK.JPG
Sted: Torsnes, Fredrikstad
Byggeår: 1859-60
Endringer: 1955-57
Kirkegård: ved kirken
Arkitekt: F. J. Reuter
Teknikk: Mur
Materiale: Sten
Tårn: I vest
Sitteplasser: 225
Foto: Siri Johannessen

Torsnes kirke er en sognekirke tilhørende Borge prestegjeld i Fredrikstad kommune, Østfold fylke. Kirken ble oppført på vestsiden av Tosekilen i 1859–60. Den tidligere kirken på samme sted, en middelalderkirke ved navn Holm kirke, ble revet for å gi plass til den nye som oppført av byggmester F. J. Reuter fra Sarpsborg. Han skal også ha tegnet det nye byggverket i sten med innvendig og utvendig pussede og kalkede murer. Den nye kirken har et vesttårn i bindingsverk som senere ble dekket av puss på netting. 2 av nordmurens 3 vinduer skal ha blitt tilføyd i 1887, og i 1918 ble et sakristi tilføyd ved østmuren. Torsnes kirke har plass til 225. I 1955-'57 ledet kunsteren W.S. Dahl ombygningsarbeidene som hadde blitt utarbeidet av arkitekene Blakstad og Munthe-Kaas.

Gravkrypten

De adelige familiene til Thorsø og Nes hadde en egen gravkjeller under middelalderkirkens tårn. I 1920 ble 7 kister som tidligere hadde stått i krypten under middelalderkirkens tårn, plassert i et gravkammer innredet på godseier Møllers regning under den nye kirkens tårn. Disse kistene ble senere flyttet til et dårlig ventilert rom under alteret, noe som førte til at treverket i kistene ble angrepet av sopp og råte. En ny gravkrypt ble innredet under kirkens sakristi der en tro kopi av generalens sarkofag ble plassert sammen med de andre, restaurerte kistene. Krypten ble vigslet 21. april 1991. I krypten befinner de følgende kistene seg:

General Knud Gyldenstierne von Sehested (1688-1758)
Hustruen Fridericha Augusta von Heusen (død 1764)
Datteren Margaretha Sophie Sehested
Svigersønnen generalmajor David von Eimhaus
Søsteren Magdalene Sybilla Werenskiold
Sønnesønnenes to kister, Knud Owe (5 dager gammel), og Knud (treår gammel)

Da den gamle kirken ble revet, ble det funnet flere likkister under gulvet (kallsb.). De ble satt ned i kirkegårdens nordvestre hjørne. Under alteret var det en liten «smukt muret» kjeller med levninger av 2 kister som også sattes ned på kirkegården. Disse fikk plass under den nye tårnfot.

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.18826° N 11.07121° Ø