Trådstarr i Østfold
Trådstarr Carex lasiocarpa er en art som vokser på bløt myr og på grunt vann i Østfold. Den kan opptre i mengde og er ganske høy, spinkel og elegant.
Hyppighet og utbredelse
Trådstarr er spontan og er ganske vanlig i 5x5 km-skalaen og meget - vanlig i 1x1 km-skalaen. Den har en østlig og til dels nordvestlig utbredelse. I øvrige områder der det lite myrareal igjen[1] .
Økologi
Trådstarr vokser på bløt jordvassmyr, ofte dominerende, på grunt vann i tjern og grøfter på lite næringskrevende mark[2].
Oppdagelseshistorikk
Det eldste belegget er samlet av Hans Christian Printz på Landvand i Hærland 1844[3].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Flere funn i senere tid henger sammen med økt innsats i florakartlegging. Ellers har den jevnt med funn for mange årstall i statistikken. Øivind Johansen omtaler trådstarr som "ikke vanlig" i Onsøy. Det skyldes lite myrareale. I Bohuslän er trådstarr mindre vanlig vid havet. Fräkvensen ökar mot öster og antall ruter med funn er stabile fra 1950 til 2010[4].
Forvaltningsstatus
Arten regnes som livskraftig (LC) i Norge[5].
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Trådstarr i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. Norsk flora, 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.
- ↑ Printz, Hans Christian, 1844. Herbarieark av trådstarr i Hærland. Digitalt på GBIF.
- ↑ Blomgren, E., Falk, E. & Herloff, B. (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av trådstarr Carex lasiocarpa for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.