Trankebar

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fort Dansborg i den tidligere kolonien Tranquebar.
Foto: Esben Agersnap

Tharangambadi (tamil தரங்கம்பாடி), oftest skrevet Tranquebar i eldre og Trankebar i nyere skandinavisk sammenheng, er en by og tidligere dansk–norsk koloni omkring 300 kilometer sør for Chennai i Tamil Nadu i Sør-India.

Den norske (eller rettere dansk-norske) historien startet i 1616, da Christian IV ga det nyopprettede Dansk Ostindisk Kompani enerett på handel mellom Asia og Danmark-Norge. Den skånskfødte adelsmannen Ove Gjedde ble sendt av sted i 1618 på oppdrag fra kongen for å opprette handelsforbindelser med India. Det lyktes ikke som først planlagt på Sri Lanka, men etter harde forhandlinger med herskeren i Tanjore fikk man en liten handelskoloni i fiskerlandsbyen Trankebar. Den ble opprettet i 1620.

Ove Gjedde ble guvernør, og bygget her Fort Daneborg. Fra kolonien skulle man drive handel med krydder, sukker, bomull og silke fra India, men først og fremst ble Trankebar et mellomledd for handelen med det øvrige Asia for det dansk-norske riket.

I koloniens glansperiode på slutten av 1700-tallet, var over to hundre europeere utstasjonert i Trankebar. På begynnelsen av 1800-tallet gikk det imidlertid raskt nedover med den danske handelen, og kolonien ble til slutt solgt til det britiske East India Company i 1845.

Flere norske embetsmenn, sjømenn og så videre bodde naturlig nok i større eller lengre perioder i Trankebar. Guvernører med tilknytning til Norge var:

1. side av 1. mosebok fra en tamilsk bibel oversatt av misjonærer og utgitt i Trankebar i 1720-åra.

Kilder