Tamiler

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Tamil)
Hopp til navigering Hopp til søk

Tamilene er et folkeslag fra det sørlige Asia. Opphavsområdet er delstaten Tamil Nadu i India, der det bor omkring 65 millioner tamiler. Den første utvandringsbølgen gikk til Sri Lanka, der tamilene utgjør en minoritet på omkring tre millioner. Det finnes også omkring to millioner tamiler i Malaysia og 200 000 i Singapore. Videre lever et betydelig antall tamiler i andre deler av verden, noen av dem arbeidsemigranter og andre flyktninger fra borgerkrigen på Sri Lanka.

Folkegruppas språk er tamilsk (tamil), et dravidisk språk som tidligere ble talt over hele det indiske subkontinentet. Språket er en viktig identitetsfaktor, som skiller tamilene fra de indiske gruppene som snakker språk i sanskritfamilien. De fleste tamiler er hinduer, men det finnes også betydelige kristne og muslimske minoriteter.

Den første tamilen som kom til Norge var Antony Rajendram. Han kom i 1956 til Bergen for å lære om fiske og fiskeindustri. I årene som fulgte kom det noen flere arbeidsinnvandrere til Norge, de fleste fra området rundt Jaffna. Etter at borgerkrigen brøt ut på Sri Lanka i 1983, kom det flyktninger derfra. Per 2016 var det omkring 13 000 personer med srilankisk bakgrunn i Norge, de aller fleste av dem tamiler. Det er svært få tamiler fra India i Norge.

Den dansk-norske kolonien Trankebar lå i tamilenes kjerneområde Tamil Nadu.

Litteratur