Tromsø sparebank

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tromsø sparebank, i dag SpareBank 1 Nord-Norge
Foto: Elin Olsen (2016)

Tromsø sparebank (i dag SpareBank 1 Nord-Norge), Storgata 65, Tromsø, ble grunnlagt i 1836. Fra 1877 hadde banken lokaler i en gård som hadde tilhørt Johannes Giæver. I 1884 ble eiendommen der banken ligger i dag anskaffet, men først fra 1904 kunne banken sette av kapital til byggearbeidene. Arkitekt Henrik Nissen ferdigstilte tegningene i 1909, og i januar 1910 ble byggearbeidene påbegynt ved ansvarshavende entreprenør Theodor Amundsen.

I tillegg til Sparebankens lokaler var det kommunale kontorer i bygget, samt bibliotek, Athenæum (leseforening), festsal og lokaler for Frimurerlosjen. Tromsø bibliotek holdt til her i årene 1915-1973.

Banken er oppført i pusset tegl over tre etasjer på en høy granittsokkel, samt en høy mansardetasje. Teglstenen ble levert av teglverket i Tromsdalen.

Bygningen har fasader i puss med sparsomme stukkdetaljer, vendt mot tre gater. Storgata, Fredrik Langes gate og Bankgata. Hovedfasaden mot Storgata er monumental med et forhøyet midtparti kronet med en svungen gavl. I midtaksen ligger også hovedinngangen. Stiluttrykket er jugend med preg av ny-Louis-Seize.

Første byggetrinn, mot sør, sto ferdig i 1912, og omfattet det meste av bygningsmassen. Nordfløyen ble fullført i 1915.

Galleri

Kilder