Trondheims ishockeypiker

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Deler av junioravdelinga til Trondheims Ishockeypiker (tip) i 1936.

Trondheims ishockeypiker (TIP) var et ishockeylag i Trondheim fra 1935-38. Den var den første ishockeyklubben for kvinner i Norge.

Stiftelse og oppslutning

Lagets formann var Melle Marstrand Jørgensen. Hun var søstra til Baard Marstrand som et par år tidligere hadde fått kjennskap til ishockeysporten i Sveits, og som også hadde bestilt utstyr fra Canada. Senioravdelinga i TIP besto på det meste av 18 medlemmer, junioravdelinga av 14 personer. Det første TIP-styret besto av Bissi Smith, Elsa Haug, Petten Skirstad, Pitta Lorck, Eli Hofstad og Kari Larsen. I intervju fortalte Melle Jørgensen at de planla å melde seg inn i Trondhjems ishockeykrets, samt at juniorlaget trente to ganger i uka, fra klokka 14 til klokka 16.

I et leserbrev til A-magasinet i 1972 skrev tidligere spiller Ragnfrid baggerud at

I mangel av konkurranse av samme kjønn, fikk vi "privatkamper" mot klubber som NTHI, Rosenborg og Trond som var herrelag. Nå er ikke Trondheim den beste byen for skøytesport p.g.a. fuktige vintre. I 1939 regnet en hel studentolympiade bort i februar, og om det var regnet eller krigen som gjorde det av med TIP, husker jeg ikke.

I en artikkel om klubben fra 1936, fortelles det at det også var oppretta en konkurrerende kvinnelig ishockeyklubb i byen, leda av Elli Olsen, men at den på det tidspunktet bare hadde 9 medlemmer.

Den første av sitt slag

Trondheims ishockeypiker regnes som det første virklige ishockeylaget for kvinner i Norge. I 1910 hadde kvinnelige NTH-studenter starta ishockeylag, men dette var en eldre form som minner mer om rinkbandy. Halfdan Ditlev-Simonsens bok om ishockey fra 1924, forklarer denne tidlige begrepsbruken: "I de fleste land kaller man ishockey med ball for bandy. Skivespillet blir saa ishockey (...) Derimot har i Norge, Tyskland og Ungarn betegnelsen ishockey faat hevd også for ballspillets vedkommende."

Kilder