Tungebråten (Oslo gnr. 183)
Tungebråten var en gård på Nordstrandshøgda i Oslo kommune med gårdsnummer 183. Den er allerede nevnt i middelalderen med det norrøne navnet Tungubroti, som er en sammenstilling av landtunge (tunga) og grunn som er ryddet ved bråtebrenning (broti). Ordet landtunge eller tange henspiller på at gårdens grunn var avgrenset av to bekkefar; Pilbekken i nord og Ljanselva i sør.
På 1600-tallet var postgård i likhet med Øvre Prinsdal og Fløysbonn litt lenger sør. Her ble post levert og hentet, hester byttet, og iblant var det losjimuligheter for reisende.
Gården var krongods fram til 1662, og i 1692 ble den kjøpt av oppsitteren Jørgen Carlssøn. I 1768 kjøpte så dansken Christen Tødsleuf Tungebråten, og i 1776 solgte han den søndre delen. Den nordre delen ble etter hvert kjent som Tyslevseter, mens den søndre delen fikk navnet Lensmannsseter ved inngangen til 1800-tallet. Bakgrunnen for dette navnet var at lensmann Berthold Knoph kjøpte gården i 1800.
Lensmannsseter ble så delt i 1846, og den nye gården fikk navnet Vestre Lensmannsseter. Begge våningshusene er bevart, omenn i sterkt modernisert og ombygd stand.
Kilder
- Oslo byleksikon: Tungebråten gård
- Kirken.no: Nordstrand og Ljan menighetsblad om Pilbekken
- Nettavisen: Om Tungebråten og Lensmannsseter